PROTESTI posle pauze: Šetnje širom Srbije FOTO

Izvor: Mondo, 18.Apr.2017, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTESTI posle "pauze": Šetnje širom Srbije FOTO

Građani nezadovoljni stanjem u državi protestovali su i danas u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici... Sutra kreće "nova runda".

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Protesti građana nezadovoljnih stanjem u državi održavaju su danas u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, ali i u drugim gradovima Srbije.

U Beogradu je kolona išla izmenjom trasom u odnosu na prethodne proteste, tako da su nezadovoljni građani prošetali i Ulicom kneza Mihaila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Okupljeni su nosili transparente, među kojima su "Protiv sistema", kao i "Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizcaija, zaštita i poboljšanje radničkih prava", a puštala se rok i pop muzika s improvizovanog razglasa.

U Novom Sadu danas se u protestnom maršu okupilo oko hiljadu ljudi, a za sutra u podne najavljuje se više prisutnih jer će se demonstracijama pridružiti radnici Pošte.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

BEOGRAD: NOVA TRASA, STARI ZAHTEVI

Kolona Beograđana, predvođena dobošarima, od Skupštine Srbije kretala se Bulevarom kralja Aleksandra, pa kroz Beogradsku ulicu. Povorka prošla Ulicom kralja Milana, nakon čega su produžili Ulicom kneza Mihaila.

Posle Knez Mihailove i Pariske ulice, šetnja se nastavlja Uzun Mirkovom do Studentskog trga, pa nazad do Doma Narodne skupštine gde se protest završio.



Izvor: MONDO

Saobraćajna policija je regulisala saobraćaj, a bilo je primetno prisustvo policajaca u civilu.



Izvor: mondo

Evo današnje trase protesta u Beogradu

Izvor: MONDO

NOVI SAD: SUTRA U PODNE STIŽU I POŠTARI

Oko hiljadu ljudi šetalo je večeras Novim Sadom u 12. protestnoj šetnji "Protiv diktature", a učesnici su najavili da će sutra protest biti održan u podne, kada će se priključiti radnicima Pošte u štrajku.

Mihajlo Nikolić iz Studentskog pokreta Novi Sad kazao je da je "proteste okupila solidarnost" i pozvao sve da sutra u podne podrže i radnike Pošte.

"Nakon više od dve nedelje protesta, znam da ne želim da živim u društvu koje je stvorilo (premijera Aleksandra) Vučića i sistem koji pljačka narod. Ne želim da živim u društvu gde se bolesna deca leče SMS-om, radnicima i penzionerima otimaju pošteno zarađene plate i penzije, i gde se ne poštuje tuđi rad", rekao je Nikolić i dodao da demonstranti neće odustati od svojih zahteva.

Na protestima su deljene i nalepnice na kojima piše "Informer laže" i "Pink laže", na kojima se nalaze fotografije urednika tih medija, Dragana J. Vučićevića i Željka Mitrovića.

NIŠLIJAMA PODELJENE LAŽNE DIPLOME

Nekoliko stotina uglavnom mladih Nišlija okupilo se večeras na 13. protestu "Protiv diktature" u Nišu, koji je ispred Gradske kuće završen performansom podele lažnih diploma svim učesnicima protestne šetnje.

Učesnici protesta prošetali su gradom duvajući u pištaljke i vuvuzele, udarajući u bubnjeve i noseći transparente. Najavili su novi protest u sredu, 19. aprila u 18. časovo na Trgu kralja Milana.

Protestna šetnja je završena tako što su podelili diplome mladi koji su nosili maske s likom Aleksandra Vučića, Andreja Vučića, Nebojše Stefanovića i Siniše Malog.

Učesnici protesta su naveli da na taj način žele da obesmisle lažne diplome u Srbiji, jer kako su naveli, zemlju je zahvatila "doktormanija".

"Devalvacija diploma poprima velike razmere. Svaki lupež može za dovoljno novca da priušti sebi diplomu i da zauzme javnu funkciju", rekao je učesnicima protesta jedan od studenata.

PROTEST U SUBOTICI: PODRŠKA ZA LGBT

Grupa mladih okupila se večeras 14. put na protestu "Protiv diktature" u centru Subotice i poručila vlastima da LGBT parovi u Srbiji nemaju pravo na brak na ljubav, i decu, i da obrazovanje, mediji i kultura u Srbiji sve više gube značaj.

Jedna od govornica na protestu rekla je da ima 25 godina, da želi dete i da bi to trebalo da zvuči logično, realno i izvodljivo, dok u njenom slučaju i slučaju njene partnerke to nije slučaj zato što su gej.

Dodala je da one nemaju pravo ni da imaju dete koje bi, kako kaže, odrastalo u harmoničnoj porodici, okruženo ljubavlju, pažnjom i požrtvovanošću.

"Nemamo prava, jer volimo, ali ne onaj pol koji bi bilo 'normalno' i 'zdravo' da volimo. Svest građana o deci iz LGBT porodica najčešće glasi - ne želim da mi dete svakodnevno trpi verbalno i fizičko nasilje - a sve proizilazi iz porodice i obrazovanja", rekla je ona.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora.

Studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks, navodi se na Facebook stranici "Protiv diktature".

Studenti traže i momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je ranije kao rok za ispunjenje tih zahteva dat današnji dan, to jest 17. april.

Ponovno okupljanje demonstranata u većem broju, kako je najavljeno, očekuje se od sutra, 18. aprila, sa početkom u 18 sati.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Protest 'Protiv diktature' u Beogradu: 'Vrati babi penziju' (FOTO, VIDEO)

Izvor: Beta, 18.Apr.2017

Učesnici 16. po redu protesta "Protiv diktature" u Beogradu završili su protestnu šetnju u utorak oko 21 čas ispred Doma Narodne skupštine i najavili da će se u sredu ponovo okupiti na istom mestu."Dole diktatura", "Sutra opet u 18 sati", skandirali su okupljeni ispred Doma narodne skuštine posle...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.