PIK: Skupljanje potpisa može da počne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2012, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIK: Skupljanje potpisa može da počne

NOVI SAD -

Pokrajinska izborna komisija (PIK) večeras je izdala uputstvo za sprovođenje pokrajinskih izbora i utvrdila obrasce za izbore po proporcionalnom i većinskom izbornom sistemu, tako da stranke već od večeras mogu započeti izborne radnje.

Prema rečima predsednika PIK Darka Rudića, to znači da stranke već večeras mogu da sa sajta PIK preuzmu obrace u koje se upisuju podaci građana koji podržavaju liste stranaka, grupa građana ili pojedinaca na izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Skupštinu Vojvodine.

Kako je rekao, PIK će od sutra u 8.00 sati biti otvoren za sve učesnike izbora koji će obrasce moći da dobiju i tu.

Na pokrajinskim izborima primenjuje se kombinovani izborni sistem, tako što se polovina od 120 poslanika bira po proporcionalnom, a polovina po većinskom izbornom sistemu.

Član PIK Marijan Petrović rekao je da je za proporcionalnu listu potrebno prikupiti 6.000 potpisa birača koji imaju prijavljeno boravište u Vojvodini, a za većinske liste potrebno je da kandidati obezbede podršku 200 birača prijavljenih u njihovoj izbornoj jedinici.

Drugi krug izbora po većinskom sistemu trebalo bi da bude u roku od 15 dana po završetku prvog izbornog kruga, rekao je Petrović.

Novina na ovim izborima su izborne liste po proporcionalnom sistemu, na kojima najmanje svaki treći kandidat mora da bude žena, a budući poslanici ući će u Skupštinu Vojvodine na osnovu rednog broja na izbornoj listi.

Za izbore po proporcionalnom sistemu cela Vojvodina je jedna izborna jedinica, dok se za izbore po većinskom sistemu u svakoj od 60 izbornih jedinica bira po jedan kandidat.

Glasački listići biće štampani na srpskom jeziku, ali će sadržati i nazive liste kandidata na jezicima nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini.

Petrović je rekao da stranke mogu predati liste kandidata najkasnije 15 dana do početka izbora, a PIK je dužan da preliminarne rezultate glasanja objavi 24 sata po zatvaranju biračkih mesta.

Izborni cenzus na proporcionalnim listama iznosi pet odsto od glasova ukupnog broja izašlih birača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.