Ozvaničeni rezultati izbora u BiH

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2010, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozvaničeni rezultati izbora u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zvanično je potvrdila rezultate nedavno održanih opštih izbora u BiH, navodeći da je ponavljanje glasanja neophodno samo na sedam izbornih mesta u Čapljini.

Komisija je potvrdila i da je Milorad Dodik izabran za predsednika RS, bošnjački potpredsednik biće Enes Suljkanović iz SDP-a, a hrvatski Emil Vlajki iz Demokartske narodne stranke.

Potvrđeni su svi izborni rezultati osim za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kantona, gde je, zbog utvrđenih nepravilnosti, naloženo ponavljanje glasanja na sedam izbornih mesta u Čapljini, koji su zakazani za 7. novembar.

Prema objavljenim konačnim rezultatima izbora, četvorogodišnji mandat clanova Predsedništva BiH su svojili Željko Komšić iz Socijaldemokratske partije (SDP), Bakir Izetbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Nebojša Radmanović iz Saveta nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

U zastupničkom domu Parlamenta BiH najviše glasova dobile su SDP i SNSD koje će u novom parlamentarnom sazivu imati po osam zastupnika. Za njima sledi SDA sa sedam zastupnika, Savez za bolju budućnost (SBB) i Srpska demokratska stranka (SDS) sa četiri zastupnika, HDZ BiH sa tri, te Stranka za BiH (SBiH) i koalicija HDZ 1990-Hrvatska stranka prava (HSP) sa po dva zastupnička mesta, a još tri manje stranke imaće po jednog zastunika.

U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH najviše mesta je dobila SDP koja će imati 28 zastupnika. Slede SDA sa 23 zastupnika, SBB sa 13, HDZ BiH sa 12, te Narodna stranka "Radom za boljitak" i koalicija HDZ 1990-HSP sa po pet zastupnika.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske 37 mesta je pripalo SNSD-u, 18 SDS-u, sedam Partiji demokratskog progresa (PDP). U parlamentu Republike Srpske tri zastupnika će imati SDP, a dva SDA, dok stranke s hrvatskim predznakom nisu uspele da osvoje nijedan mandat.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.