Izvor: Radio 021, 22.Avg.2019, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija najavljuje bojkot izbora, Vučić kaže da mu je svejedno ko učestvuje

Izbori će biti održani na proleće, ali bi građani već u narednih nekoliko nedelja mogli da znaju ko će na tim izborima učestvovati.

Nakon što je nekoliko opozicinih stranka najavilo bojkot, predsednik Aleksandar Vučić poručio je građanima da ne brinu, da svako ima pravo da bojkotuje, a da je njemu lično svejedno ko će na izborima učestvovati.

Predsednik u razgvoru za Glas Amerike kaže da su na snazi zakoni koje je donela prethodna vlast, spreman >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je na proveru biračkih spiskova, a što se medija tiče, navodi da su danas najmoćnije društvene mreže.

Interesantno je i da iako kaže da SNS ulaže napore, u suštini svejedno mu je da li će i ko bojkotovati izbore.

"Građani ne moraju da brinu. Svako ima pravo da bojkotuje, posebno oni koji imaju nikakvu podršku naroda i svih njihovih partija zajedno iznosi ispod deset odsto. Tako da mogu da bojkotuju, ili ne moraju. Pravo da vam kažem, meni je svejedno. Voleo bih da izađu na izbore i jasno vide kako i koliko stoje", poručio je Vučić.

Za jaku demokratiju potrebna je jaka opozicija u parlamentu, ukazuje ambasador Nemačke Tomas Šib. On pozdravlja dijalog između vlasti i opozicije, i kaže da načelno govoreći, bojkot nije dobro rešenje.

"I sada je u okviru tog dijaloga pokušano da se pokrenu stvari sa mrtve tačke i da se okolnosti menjaju. Po našem mišljenju to je važan proces i nadamo se da će se nastaviti, to je naša nada", rekao je Šib.

Sve je manje nada da će se taj proces nastaviti. Narodna stranka Vuka Jeremića već je donela odluku o bojkotu, a slično razmišljaju i druge članice Saveza za Srbiju, poput Dveri Boška Obradovića.

"S obzirom da ovde nikakvi medijski uslovi za ravnopravan tretman izbornih učesnika ne postoje, meni ostaje jedino da Predsedništvu Srpskog pokreta Dveri predložim da mi već sada donesemo odluku o tome da ćemo bojktovati izbore na proleće iduće godine", kaže Obradović.

I vlast i opozicija su preuranjeno i nepripremljeno ušli u dijalog, ocenjuje profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović i navodi da je možda rano da se već sada donose definitivne odluke o bojkotu.

"Pod pretpostavkom da će se izbori održati na proleće 2020, mislim da je još rano zakovati i vezati sebi ruke sa takvim odlukama. Zato treba ostaviti prostora da to bude sredstvo pritiska jedne stranke ili većine stranaka, ili ovih ključnih stranaka koje su bile povezane sa protestima u Srbiji", smatra Orlović.

Jedan deo opozicije opreznije pristupa ideji bojkota. Za predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića utrkivanje koja će stranka pre da proglasi bojkot, predstavlja manjak opozicione zrelosti. Kaže da je i on u ovom trenutku za bojkot, ali da treba sagledati sve aspekte te odluke.

Ne davimo Beograd potvrdio odluku o bojkotu izbora

Inicijativa "Ne davimo Beograd" potvrdila je danas da će bojkotovati predstojeće izbore, jer su, kako su naveli, konstatovali da nije došlo ni do kakvog pomaka u ispunjenju zahteva za slobodne i fer izbore od strane nadležnih institucija.

U saopštenju je navedeno da će ta organizacija u narednom periodu izraditi predlog "Deklaracije o aktivnom bojkotu izbora" koji će biti ponuđen, kako su naveli, na usaglašavanje građanima, akademskoj i stručnoj javnosti, civilnom društvu i ostalim političkim akterima.

Ta organizacija podsetila je da su svi opozicioni akteri, veliki broj parlamentarnih i vanparlamentarnih opozicionih saveza, stranaka i pokreta, potpisali u decembru prošle godine zajedničku deklaraciju kojom su utvrdili da nema uslova za slobodne i fer izbore.

Autor: N1, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.