Odžaci: Izbori gotovi, čeka se formiranje vlasti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odžaci: Izbori gotovi, čeka se formiranje vlasti

ODŽACI - Operativni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Marko Blagojević ocenio je da je Demokratska stranka postigla izvanredan uspeh na lokalnim izborima u Odžacima, budući da je ostvarila pojedinačno najbolji rezultat i odnela više od trećine glasova u opštini u kojoj su do sada vlast držali radikali.

Blagojević je agenciji Tanjug izjavio da DS, ali i ostale stranke vladajuće koalicije, za dobar rezultat ponajviše imaju da zahvale činjenici da su uspešno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << motivisali svoje birače da izađu na izbore.

DSS: Šećer i ulje za glasove

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocenio je danas da se "na lokalnim izborima u Srbiji, koji se sprovode odvojeno od parlamentarnih, vrši potpuna izborna i politička korupcija".

Mladenović je na konferenciji za novinare rekao da je "to naročito bilo izraženo tokom predizborne kampanje za upravo održane lokalne izbore u Odžacima, gde je bilo velikog podmićivanja građena kojima su deljeni paketi, ali i novac, sa ciljem da se pridobiju glasovi za evropsku opciju".

"Ne znam da li u Evropi postoji praksa da se za glasove birača dele ulje, šećer ili druge namirnice", kazao je Mladenović.

On je, međutim, naveo i da je DSS postigla zadovoljavajući rezultat na izborima u Odžacima sa osvojenih 9,5 odsto glasova.

"Stara je priča u Srbiji da DS ima veće potencijale, a da nekada naprednjaci i radikali jesu bolji u motivisanju birača da izađu na glasanje. Ovoga puta je odziv veoma visok što je očigledno išlo u prilog DS", ocenio je Blagojević.

On je podsetio da je na nedavno održanim lokalnim izborima u beogradskoj opštini Voždovac glasalo oko 40 odsto upisanih birača, dok je u Odžacima na birališta izašlo više od 70 odsto građana sa pravom glasa.

Drugi uzrok dobrog rezultata stranaka vladajuće koalicije bi, prema Blagojeviću, moglo biti to što je podela u Srpskoj radikalnoj stranci zbunila deo njenog biračkog tela, tako da su neki od njenih glasača dvoumeći se da glasaju za radikale ili naprednjake, rešili da ne glasaju ili glas poklonili nekom trećem.

Komentarišući činjenicu da je razlika između prvoplasirane DS i drugoplasirane Srpske napredne stranke mnogo veća od one koju su do sada na nivou republike beležila istraživanja javnog mnjenja, Blagojević je konstatovao da je u Odžacima razlaz u SRS očigledno manje išao na ruku naprednjacima nego u nekim drugim opštinama.

"To je samo jedna od 167 opština u Srbiji jer, kao što smo za Voždovac jasno rekli da rezultati nisu reprezentativni za teritoriju čitave republike, moramo biti fer i reći istu stvar za Odžake", naveo je Blagojević.



LDP prvi put u lokalnoj vlasti

Liberalno-demokratska partija (LDP) izrazila je danas zadovoljstvo trijumfom koalicije Za evropske Odžake, pobedničkog saveza proevropskih i reformskih stranaka, čija je LDP bila članica na izborima u Odžacima.

Prema prvim rezultatima, Koalicija je osvojila oko 35 odsto glasova i najmanje 10 odbornika, pa je izvesno da će LDP, posle ovih izbora, prvi put učestvovati u formiranju lokalne vlasti, navodi se u saopštenju LDP.

U opštini u kojoj se decenijama nije ništa menjalo, konačno je pobedila koalicija napravljena oko jasnog programa nove politike i suprotstavljanja demagozima koji su do sada, pod različitim imenima, osvajali ili blokirali vlast u opštini, ističe LDP.

Antireformske stranke su prvi put u Odžacima svedene na pravu meru, daleko ispod bombastičnih rejtinga koje same sebi pripisuju. Izgubili su u Odžacima, slično će proći i na martovskim izborima u Negotinu, kao što su poraženi i na mnogim lokalnim izborima u proteklih godinu i po dana, poručuje se u saopštenju LDP.

Na listi za evropske Odžake su, pored DS i LDP, bile i DHSS i SPO.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blagojević: Izvanredan rezultat

Izvor: Glas javnosti, 25.Jan.2010

BEOGRAD - Operativni direktor CESID-a Marko Blagojević ocenio je da je DS postigla izvanredan uspeh na izborima u Odžacima jer je dobila više od trećine glasova u opštini u kojoj su vlast držali radikali...Blagojević je istakao da su DS i ostale stranke vladajuće koalicije postigle dobar rezultat...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.