Održani izbori na Kosovu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 12.Dec.2010, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održani izbori na Kosovu

Beograd -- Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu do 15.30h glasalo 34,1 odsto birača, saopštila predsednica kosovske centralne izborne komisije Vlaljdete Daka.

Najviši odziv do 15,30h je bio u opštini Srbica - 54 odsto, i u opštini Mamuša gde je glasalo 51 odsto upisanih birača.

Predsednica Komisije Valjdeta Daka je rekla da je u tri opštine na severu Kosova glasanje prekinuto u 16h, dok je u Zvečanu glasanje prekinuto na mobilnom glasačkom mestu zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protesta lokalnih stanovnika.

Daka je rekla da su se na biračkim mestima u opštinama Štrpce i Mališevo dogodili incidenti između predstavnika različitih stranaka, ali da to ne može da ugrozi kompletan izborni proces.

Tri mobilna biračka mesta od 14 koliko ih je jutros otvoreno na severu Kosova, zatvorena su pre vremena, zbog toga što je njihov rad blokiralo lokalno stanovništvo, javio je mitrovački radio Kontakt plus.

Tri mobilna glasačka mesta u Banjskoj, Srbovcu i Žerovnici, u opštini Zvečan, zatvorena su nakon što je lokalno stanovništvo onemogućilo rad na tim biralištima.

Većina biračkih mesta za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu otvorena su u sedam sati i glasanje teče bez problema, saopštila je Centralna izborna komisija.

"Poručujem građanima da izađu i da glasaju jer tako pokazujemo da smo demokratska zemlja", izjavila danas ranije je predsednica CIK-a.

Izborna tišina trajaće do zatvaranja biračkih mesta danas u 19 časova, saopštila je kosovska Centralna izborna komisija najavivši da je sve spremno za održavanje izbora.

Na prvim parlamentarnim izborima na Kosovu, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. pravo glasa ima 1.630.636 birača, od kojih je 73.288 novih.

Na Kosovu se glasa u 746 glasačkih centara sa 2.280 glasačkih mesta, a na izborima učestvuje 29 političkih stranaka i lista građana.

Za 120 mesta u kosovskom parlamentu, na listama stranaka i ostalih lista prijavilo se više od 1.260 kandidata, a po sistemu pozitivne diskriminacije Srbi imaju, kao i predstavnici ostalih nealbanskih zajednica, deset zagarantovanih poslaničkih mesta u Skupštini Kosova.

Izbore na Kosovu posmatraće 32.021 posmatrač, od kojih su 493 predstavnici međunarodnih organizacija, dok će nevladine organizacije imati 5.108 posmatrača.

Uloga Euleksa na izborima na Kosovu je podrška kosovskoj policiji "kroz nadgledanje, praćenje i savetovanje za vreme izbora, kako na jugu, tako i na severu Kosova", izjavio je šef Euleksa Gvazije Bot de Marnak.

"Imamo puno poverenje da će kosovska policija zadovoljavajuće izvršiti svoje zadatke na dan izbora. Ne očekujemo nikakve probleme, ali smo naravno potpuno spremni za bilo koju moguću situaciju", rekao je on.

Svi očekuju "bolju budućnost"

Iz izjava vodećih albanskih političara, jasno je da ovi izbori imaju veliki značaj

"Danas Kosovo glasa za evropsku budućnost, za liberalizaciju viznog režima i da bude deo NATO-a. Glasamo za bolju budućnost naše države, stoga pozivam sve građane da izađu da glasaju", rekao je Hašim Taći, predsednik Demokratske partije Kosova.

"Ovo je veoma značajan dan za Kosovo, za razvoj demokratije i upravljanja na Kosovu. Želim da ovi izbori budu uspešni i verujem u potpunosti da će biti uspešni", kazao je Isa Mustafa, predsednik Demokratskog saveza Kosova.

"Danas je važan dan za Kosovo, jer su ovo najznačajniji posleratni izbori. Ohrabrujemo sve građane Kosova da iskoriste svoje pravo na glasanje i da na ovaj način donesu odluku o pozitivnim promenama koje su neophodne za Kosovo", izjavio je Aljbin Kurti, predsednik pokreta "Samoopredeljenje".

Kosovske izbore nadgleda preko četiri stotine međunarodnih i više hiljada domaćih posmatrača.

Među njiima je i evroposlanica Doris Pak.

"Glasanje protiče do sada veoma dobro, nema nikakvih problema, mislim da su dobro organizovane i da su veoma važne za jednu novu državu kao što je Kosovo", rekla je ona.

Građani, kao i uvek, očekuju od izbora bolju budućnost:

Vreme je da se nešto promeni na vladinom i parlamentarnom nivou jer to očekuju gradjani. Građani su veoma razočarani zato je vreme za reforme.

Očekujem suzbijanje korupcije, ekonomski razvoj i zapošlenje.

6.000 policajaca obezbeđuje izbore

U obezbeđivanju izbora na Kosovu biće angažovano 6.000 policajaca, saopštila je kosovska policija.

Kako se navodi, generalna direkcija kosovske policije razvila je operativni plan i pripremljeni su i usklađeni planovi svih regionalnih policijskih komandi.

"Svrha ovog operativnog plana je da se stvori atmosfera mira i bezbednosti za birače i građane Kosova, a zatim održavanje javnog reda, mira i bezbednosne situacije pre, tokom i nakon izbornog procesa", navedeno je u saopštenju.

Kosovska policija najavila je da će zbog rizika organizovanja izbora na severu Kosova angažovati 1.000 pripadnika kosovske policije, uključujući i kadete policijske škole u Vučitrnu.

Policija će se, prema planu, angažovati u obezbeđivanju svih opštinskih depoa i centara za brojanje glasova, kao i u prenosu izbornog materijala do određenih tačaka.

Kosovska policija će biti odgovorna za održavanje reda, mira i bezbednosti, uz podršku Euleksa i Kfora.

Biće angažovan veliki broj policajaca, od patrola, istražnih jedinica, do specijalizovanih jedinica, kako bi se obezbedila podrška izbornom procesu, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.