Odluka SPS o vladi sa DS naredne nedelje

Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka SPS o vladi sa DS naredne nedelje

Koalicija okupljena oko socijalista prelomiće ili da se formira vlada sa demokratama ili da se iznova održe izbori. Ova dilema od juče je i izvesna jer su osnovne razlike u stavovima postale očigledne posle objavljivanja pravne analize DSS o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Tim DSS ocenio je da je sporazum sa EU pravno nevažeći i da ne može biti ratifikovan u Skupštini Srbije, dok je, međutim, uslov lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme nepromenjen. On u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavi za „Blic" kaže da je protiv poništavanja, a za ratifikaciju SSP i da će se naredne nedelje znati „da li imamo i kakvu vladu".



Ekspertski tim DSS ocenio je juče, posle desetak dana analize koja je dogovorena na sastanku lidera narodnjaka, radikala i socijalista, da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima sa EU pravno nevažeći. Pravni tim DSS zaključio je da bez ponovnog angažovanja Brisela i Beograda na otklanjanju nedostataka ovih sporazuma, oni ne mogu biti ratifikovani u Skupštini Srbije. Kako se dodaje u analizi, SSP i prelazni sporazum u postojećem obliku nisu saglasni sa međunarodnim pravom i Ustavom Srbije.

- Očigledno je da ovi sporazumi sadrže bitne nedostatke koji ih čine pravno nevažećim - istaknuto je u oceni DSS i dodaje „sasvim je sigurno da se bez ponovnog angažovanja ugovornih strana ti nedostaci ne mogu otkloniti".

Najglasniji zagovornik evropskog puta Srbije u koaliciji oko SPS je lider JS Dragan Marković Palma. Isprva samo njegovo insistiranje na SSP već u prvim danima pregovora SPS sa radikalima i narodnjacima pretočeno je u zajednički stav koalicije SPS-PUPS-JS.

- Protiv sam poništavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i zalažem se za njegovu ratifikaciju. To je bio moj stav pre izbora, to je bio moj stav juče, i to je moj stav danas. Zalažem se ulazak Srbije u Evropsku uniju uz poštovanje Rezolucije 1244 koja je garant našeg teritorijalnog suvreniteta i integriteta na Kosovu. I to je moj stav koji je nepromenjen - kaže za „Blic" Dragan Marković Palma.

Marković nije želeo da komentariše navode DSS, ali je dodao da je koalicija SPS-PUPS-JS jedinstvena.

- Naša koalicija je jedinstvena i naša koalicija će imati zaključak koji je u interesu boljeg života naših građana i napretka Srbije - ističe Dragan Marković Palma.

Na pitanje šta se čeka kada je reč o formiranju vlade Srbije, Marković kaže:

- Neće se još dugo čekati. Sledeće nedelje će biti doneta s kim će se praviti vlada, ovako ili onako, ili idemo na nove izbore. Poljoprivrednik sam i nije mi zanimanje političar, i navikao sam da radim - zaključuje Marković.

Socijalistička partija Srbije razmatraće narednih dana sa svojim koalicionim partnerima pravnu analizu DSS o Sporazumu sa EU. Lider SPS Ivica Dačić je dodao da će socijalisti sa PUPS i JS razmotriti analizu „u narednih dan-dva".

U izjavi za „Blic" potpredsednik SPS Branko Ružić kaže da je „potrebna objektivna, relevantna, pravno utemeljena činjenično fundirana ekspertiza SSP".

- I takva analiza je potrebna bez političkih bremenitosti. Na dokumentu su pune tri godine radili eksperti iz resornih ministarstava vlade DSS-NS, DS i G17. Nemamo ništa protiv zakasnele pameti ukoliko je ugrožen državni i nacionalni interes - ističe Ružić za „Blic".

Ružić dodaje da je za „nastavak evropskih integracija Srbije veoma važan detalj SSP i u tom pogledu je bitno da se iznađe jedan zajednički imenitelj kako bi se omogućio nastavak evropskih integracija".

- A to u svakom slučaju ne može da znači poništavanje sporazuma. I na tom planu će razgovori biti nastavljeni - dodaje Ružić.

On ističe i da u SPS-PUPS-JS nema podela i da je ova koalicija sastavljena na „iskrenim principima zalaganja za socijalnu pravdu i ona je otud jedinstvena". Ružić kaže da se trenutno razmatraju povratne informacije dobijene od narodnjačke koalicije.

Zbog stava DSS o Sporazumu sa Evropskom unijom, narodnjaci i radikali neće moći da skupe više od 125 glasova jer Dragan Marković Palma insistira na SSP. Portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je juče da ta stranka veruje strankama sa kojima je potpisala sporazum na nivou Beograda, ali da nije siguran da će lokalne koalicije moći da opstanu ukoliko se „na republičkom nivou dogodi jedna druga koalicija".

Đelić: Šešelj i Koštunica protiv puta u EU

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić u izjavi za „Blic" kaže da „takozvana pravna analiza sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pokazuje da je DSS-NS neodgovorna koalicija koja nastoji da poništi sporazum, a time i budućnost građana Srbije".

- Oni su dve i po godine učestvovali u izradi sporazuma, glasali svi za njegovo parafiranje i potpisivanje, a tek sada navodno rade neke pravne analize. Kada je reč o pravu, stvari su veoma jasne - jedino mesto u sporazumu gde se pominje Kosovo jeste član 135, a koji je u potpunosti u skladu sa našom dosadašnjom državnom politikom. Taj član pominje Kosovo u svetlu Rezolucije 1244 i kaže da se ne prejudicira konačni status Kosova. To jasno znači da je SSP statusno neutralan u pogledu Kosova. Međutim, pominje se da će konačno rešenje statusa biti pod okriljem Rezolucije 1244. Ovaj sporazum koji oni hoće da ponište jeste pozitivni doprinos našoj državnoj politici - kaže Đelić.

On dodaje da je „jasno da bi koalicija Šešelj-Koštunica u potpunosti obustavila evropske integracije".

- Takva koalicija bi uvela našu zemlju u bespuće samoizolacije i imajući u vidu i otežanu međunarodnu ekonomsku situaciju dovela bi do destabilizacije naše ekonomije - zaključuje Đelić za „Blic".

Skupština naredne nedelje

Konsultacije o održavanju konstituitivne sednice novog saziva Skupštine Srbije biće održane do kraja ove nedelje, rečeno je juče agenciji Beta u kabinetu predsednika parlamenta Olivera Dulića.

Konstitutivna sednica, kako navode, mogla bi biti održana tokom sledeće sedmice. Rok za konstituisanje ističe 19. juna, a da bi novi saziv bio konstituisan nije neophodno izabrati predsednika parlamenta jer se smatra se da je Skupština konstituisana kada se verifikuju dve trećine mandata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.