Izvor: Blic, 02.Jan.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženi izbori u Pakistanu, objavljene fotografije atentatora

Američki predsednik Džordž Buš još jednom je ponovio uverenje u savezništvo sa pakistanskim predsednikom Pervezom Mušarafom, navodeći da nema dileme u rešenost prvog čoveka vlasti u Islamabadu da nastavi borbu protiv terorizma i ekstremizma.



"Oduvek sam podržavao predsednika Mušrafa. Verujem u njegovu odlučnost u borbi protiv terorizma. Jasno je da on razume rizike u obračunjavanju sa ekstremistima i teroristima. Na kraju krajeva, pokušali su da ga ubiju", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je predsednik Buš u intervjuu agenciji Rojters.

Buš je, govoreći nekoliko dana pošto je u Pakistanu ubijena nekadašnji dvostruki premijer te države i lider opozicije Benazir Buto, pozvao Mušarafa na saradnju sa pobednikom parlamentarnih izbora odloženih za sredinu februara, naglašavajući da će SAD i dalje biti snažan saveznik Pakistana.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf izjavio je juče da nije "u potpunosti zadovoljan" istragom o ubistvu lidera opozicije Benazir Buto, ali i da ne veruje da su Vladine ili obaveštajne službe pokušale nešto da sakriju, navodi BBC.

Britanski premijer Gordon Braun najavio je da će poslati tim detektiva iz Londona koji treba da utvrdi šta se dogodilo.

Narodna partija Pakistana, na čijem je čelu bila Benazir Buto, zahteva da bude sprovedena šira istraga pod okriljem UN.

Pakistanske vlasti su objavile fotografije dvojice muškaraca iz gomile neposredno pre ubistva Benazir Buto za koje se pretpostavlja da su napadači, kao i fotografiju otkinute glave jednog od njih, i ponudile nagradu od 164.000 dolara za identifikaciju ovih lica.

Na jednoj od fotografija, objavljenoj u najtiražnijem listu na urdu jeziku, vide se dvojica muškaraca kako stoje u gomili neposredno pre prolaska i pogibije Buto. Fotografija, koja je objavljena i na televiziji, prikazuje glatko obrijanog mlađeg muškarca sa sunčanim naočarima, u beloj košulji i tamnom kaputu. Iza njega stoji čovek sa belim šalom preko glave, za koga se veruje da je bio bombaš.

Na snimcima se vidi kako mladić puca iz pištolja u Buto dok je ona iz automobila mahala svojim pristalicama. Na drugoj fotografiji prikazana je otkinuta glava za koju se veruje da je bombaša samoubice.

Zbog krize nastale posle ubistva Buto, pakistanska Izborna komisija odložila je za 18. februar opšte izbore, prvobitno zakazane za 8. januar. Izborna komisija saopštila je da su mnoge njene kancelarije u provinciji Sind spaljene u nemirima posle ubistva u kojima je poginulo skoro 60 ljudi.

Međutim, najuticajniju političku dinastiju u Pakistanu - porodicu Buto - zahvatila su nova previranja, i zbog ubistva Buto, ali i zbog izbora njenog sina, 19-godišnjeg Bilavala Zardarija Buto za njenog političkog naslednika u Narodnoj partiji Pakistana. Ovaj izbor je najstarije u klanu Buto zabrinuo koliko zbog mladićevog neiskustva, toliko i zbog prezimena, jer pored Buto, Bilaval nosi i očevo prezime Zardari.

Mnogi iz klana bi voleli da na Bilavalom mestu vide Fatimu Buto, 25-godišnju novinarku i kolumnistkinju. Doduše, ni Fatima nije bila u dobrim odnosima sa ubijenom tetkom Benazir. Samo nekoliko dana pred tragični događaj Fatima je tetku kritikovala u jednom članku zato što je prisustvovala predizbornim skupovima uprkos pretnjama koje je dobijala i tako izlagala smrtnoj opasnosti veliki broj svojih pristalica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.