Odbornici čekaju dogovor poslanika?

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornici čekaju dogovor poslanika?

Grupe građana ulaze u većinu lokalnih skupština u Srbiji. Dogovori o koalicijama u opštinama u kojima nema ponavljanja izbora, ili to neće bitno uticati na raspored snaga u lokalnom parlamentu, uveliko su počeli, dok se u nekim gradovima još čeka dogovor stranaka na republičkom nivou.

Niš - Ponovljeni izbori za Gradski parlament na 17 biračkih mesta u Nišu, biće održani u nedelju 13. maja, odlučila je Gradska izborna komisija. Tada će biti ponovljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i izbori i u tri niške opštine, na sedam biračkih mesta gde je bilo nepravilnosti.

Gradska izborna komisija je odluku o ponavljanju izbora u nedelju, donela na osnovu zakona o lokalnim izborima. Tim zakonom je predviđeno da ponovljeni izbori na lokalu, moraju da se održe najkasnije sedam dana posle poništavanja. Zbog toga ponovljeni lokalni izbori nisu mogli da se održe zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora. Pravo glasa u nedelju ima 31.075 birača, odnosno više od 13 odsto biračkog tela u Nišu.

U pokretu "Dveri" koji u gradu nije prešao cenzus, jer imaju 4,54 odsto glasova, kažu da bi imali bolji rezultat da nije bilo nepravilnosti.

Predstavnici LDP-a su, na osnovu prigovora, dva sata pregledali materijal za opštinske izbore u opštini Crveni Krst, gde su bili i predstavnici OEBS-a. U LDP-u kažu da je 80 odsto zapisnika prepravljano i da je na desetak zapisnika očigledno da se jedna osoba potpisivala umesto ostalih članova komisije.

Na osnovu rezultata glasanja na 156 biračkih mesta, gde nije bilo neregularnosti, u Skupštini grada naprednjaci bi imali 17 odbornika, DS 15, URS 11, SPS 10, a DSS i LDP po četiri.

Zrenjanin - U Zrenjaninu se i dalje preračunavaju odbornička mesta u lokalnom parlamentu. Gradska izborna komisija razmatrala  je primedbu SNS-a u vezi sa zbrajanjem mandata  i zatražila od RIK-a dodatno objašnjenje. Dok ono ne stigne, računaće se da naprednjaci i dalje imaju 24 mandata, a ne 25 kako oni tvrde. Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara imaće 3 odbornička mesta, DS 15, Liga socijaldemokrata 13, lista SPS-PUPS-JS osam i SRS - četiri mandata.

Vranje - U Vranju je održana prva konferencija za novinare SPS-a, koji je osvojio 20 od ukupno 106 odborničkih mesta u gradskom parlamentu.

Pirot - Iako se lokalni izbori u Pirotu ponavljaju na dva biračka mesta, sigurno je da će većinu u skupštini imati lokalne partije i grupe građana.

Pored Koalicije za Pirot, koja je dobila najviše glasova, Pirotska nova snaga, Pokret za Pirot i Pirotski naprednjaci, osvojili su većinu mandata.

Valjevo - U Valjevu koalicije okupljene oko SPS-a i SNS-a, koje su osvojile najviše mandata, ne izjašnjavaju se o mogućem sastavu parlamenta, jer čekaju dogovor na republičkom nivou. Osam od 51 odborničkog mesta osvojila je Grupa građana "Pobeda za Valjevo".

Vršac - U Vršcu su najviše mandata osvojili Pokret "Vršačka regija evropska regija" -  15 i SPS devet. Sada je već izvesno da će u Vršcu Pokret Vršačka regija - evropska regija i Demokratska stranka obrazovati vladajuću koaliciju, jer je to, kako kažu, još pre izbora potvrđeno potpisanim ugovorom.

Od ukupno 45 odborničkih mesta u lokalnoj skupštini, ova dva koaliciona partnera imaju potrebnu većinu od 23 odbornika, što je dovoljno da sami ostanu na vlasti, međutim, oni, kako kažu, imaju u planu da jačaju i formiraju demokratski blok, pa su razgovori o formiranju budućeg skupštinskog saziva ponuđeni strankama koje su prošle cenzus.

Za razliku od prethodnih izbora, kada je u lokalnoj skupštini bilo samo četiri stranke, ovoga puta cenzus je prešlo šest stranaka.

Grupa građana "Za bolji Vršac" osvojila je tri mandata u budućem skupštinskom sazivu. Ova grupa građana najprepoznatljivija je po tome što su se formirali neposredno pre raspisivanja izbora i što insistiraju na razvoju lokane privrede i zapošljavanju.

U loklani parlament vraćaju se i socijalisti, koji će u ovom sazivu imati devet odbornika, dvostruko više nego u prethodnom.

Užice - Lista "Dveri za Užice" uložila je prigovor Gradskoj izbornoj komisiji Užica na odluku da ostaju bez tri odbornička mesta u Skupštini grada zbog tehničke greške u obračunavanju cenzusa. Iz "Dveri" najavljuju da će svoja prava tražiti na sudu. Izborna komisija danas im je na uvid dala listiće sa lokalnih izbora.

Zrenjanin - U Zrenjaninu se i dalje prebrojavaju glasovi, pre svega, odbornička mesta u lokalnom parlamentu. SNS će, umesto 24, imati 25 mandata. Gradska izborna komisija utvrdila je grešku u računanju mandata i prihvatila primedu zrenjaninskih naprednjaka, što se obrazlaže greškom u softeru.

Sa ovom promenom Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara u osam, umesto tri, imaće dva odbornička mesta. DS-u je pripalo 15, Ligi socijaldemokrata 13, SPS - PUPS - JS 8 i SRS 4 mandata.

Pančevo - Prema konačnim rezultatima Gradske izborne komisije u Pančevu je glasalo 53 odsto građana s pravom glasa. Najviše glasova dobila je Demokratska stranka 19 i SNS 18. Radikali nisu prešli cenzus, a Socijalistička partija Srbije (sa 12 mandata) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (5 mandata) vraćaju se u skupštinske klupe. DSS će u gradskoj skupštini imati 6 odbornika, a URS i LDP po pet predstavnika.

Zaječar - Sinoć je Gradska izborna komisija u Zaječaru kao neosnovane odbila, prigovore tri partije na prošlonedeljni tok izbora na području Gradske uprave. Prigovore su podneli Pokret radnika i seljaka i Vlaška demokratska stranka Srbije - Saša Mirković, SNS i NS i LDP "Preokret".

Gornji Milanovac - Na vlasti u opštini biće koalicija četiri partije, a pitanje je dana kada će se konstituisati nova skupština, rekao je predsednik Opštinskog odbora SPS u Gornjem Milanovcu Jovica Carević. On je rekao da će od 49 odbornika lokalne skupštine, 35 biti u vlasti. Najviše ih je iz SPS-a  - 20, Demokratska stranka imaće šest, URS pet, a Nova Srbija četiri odbornička mesta.

Druge partije, međutim, odbacuju ovu izjavu kao netačnu i tvrde da ništa nije dogovoreno. Kako je agenciji Beta izjavio predsednik Opštinskog odbora DS, Mileta Vulović, ova stranka, koja je do sada delila vlast sa SPS-om, zainteresovana je za učešće u vlasti, ali još ništa nije dogovoreno. I potpredsednik Nove Srbije Desimir Jovanović tvrdi da još nisu obavljeni razgovori o novoj opštinskoj vlasti.

Ako ove četiri stanke naprave koaliciju, u opoziciji u Gornjem Milanovcu ostaće Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije.

Bojnik - Najveća izlaznost na proteklim izborima u Jablnaičkom okrugu zabeležena je u opštini Bojnik. Iako je Demokratska stranka osvojila najveći broj odborničkih mandata još se ne zna ko će formirati vlast u Bojniku, jer će izbori zbog nepravilnosti biti ponovljeni na najmanje dva biračka mesta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.