Novi komandant Kfora E. Biler

Izvor: B92, Fonet, 01.Sep.2010, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi komandant Kfora E. Biler

Priština -- Novoimenovani komandant KFOR, nemački general major Erhard Biler, preuzeo je dužnost od dosadašnjeg komandanta general potpukovnika Markusa Bentlera.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači, javlja KIM Radio.

Odlazeći komandant Markus Bentler ocenio je da je KFOR, iako je značajno smanjio snage, ostao potpuno spreman da se izbori sa svim izazovima, a najveći uspeh jeste prenos ovlašćenja na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovsku policiju i Kosovske bezbednosne snage.

"Nastavićemo da predajemo Kosovskoj policiji nadležnost obezbeđivanja granica i objekata verskog i kulturnog nasleđa, a taj proces biće izveden postepeno i neće biti ishitren", poručio je Bentler.

Komandant združenih NATO snaga u Napulju Mark Ficdžerald je naglasio da je KFOR pod Bentlerovim vođstvom održao nepristrasnost, a NATO će, prema njegovim rečima, "ostati predan Kosovu radi osiguravanja zaštite prava svih".

"Ključno za ovaj cilj je bila promocija dijaloga među učesnicima lokalnih i međunarodnih zajednica. Danas smo svedoci integrisanog Euleksa, UNMIK, nacionalnih predstavnika, nevladinih organizacija, kao i povezanosti sa vojskom Srbije preko procesa združene implementacije", konstatovao je Ficdžerald.

Zamenik ministra odbrane Nemačke Rudiger Volf napomenuo je na današnjoj svečanosti da je stabijnost na Kosovu od velike važnosti za čitav region.

On je pozvao stanovnike Kosova i Srbije da ostave "tešku prošlost iza sebe" kako bi otvorili nove perspektive u Evropi.

Na Kosovu se trenutno nalazi 10 hiljada vojnika iz 32 zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.