Nove cene votke u borbi protiv alkoholizma

Izvor: S media, 02.Jan.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove cene votke u borbi protiv alkoholizma

Od 1. januara su na snagu u Rusiji stupile nove minimalne cene votke, u okviru kampanje kojom vlada predsednika Dmitrija Medvedeva želi da se izbori sa alkoholizmom u zemlji.

Cena polulitarske flaše najjeftinije votke gotovo je udvostručena, na 89 rubalja (nešto manje od tri dolara), objavljeno je na sajtu uprave za borbu protiv alkoholozma Fsrar.ru.

Pred Novu godinu, kada se u Rusiji tradicionalno mnogo pije, u Moskovskim supermarketima se mogao naći ogroman >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izbor luksuznih marki čuvenog ruskog pića, koje koštaju i deset puta više od novog minimuma. "Narodska" votka se do 31. decembra mogla nabaviti i za 51 rublju.

Mnogi sovjetski, a potom i ruski lideri pokušavali su dosad da se izbore sa ruskim "folklornim" alkoholizmom, okrivljujući ga za statistički kratak živor ruskih muškaraca, ali i za loše stanje u porivredi i probeme u porodicama.

U avgustu, Medvedev je narediuo stroge mere kako bi se smanjilo korišćenje alkohola, izjavivši da je šokiran zvaničnim podatkom da prosečan Rus popije godišnje 18 litara čistog alkohola.

Od tada, u Rusiji su utrostručene akcize za pivo, a u razmatranju je zakon kojim bi se zabranina njegova prodaja u kioscima.

U planu je i povećanje akciza za votku.

Najavljujući nove mere, 19. novembra, vlada je saopštila da im je cilj "da smanje nivo zavisnosti populacije od alkohola".

Za prosečnu mesecnu platu Rusa, od 18,702 rublje (651 dolara), ranije je moglo da se kupi 368 najjeftinijih flaša votke, a sada svega 210.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.