Nikolić: Vanredni izbori pravo rešenje

Izvor: RTS, 08.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Vanredni izbori pravo rešenje

Sadašnja Vlada nesposobna da se suoči sa ekonomskom krizom pa su vanredni izbori najbolje rešenje, tvrdi lider SNS-a Tomislav Nikolić. Novim izborima bi se eliminisale male političke stranke koje sada kontrolišu važne sektore, smatra Nikolić.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da ta stranka podržava napore da se problem opstrukcije rada parlamenta reši, ali da će njeni poslanici biti uzdržani pri glasanju o izmenama poslovnika o kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će Skupština Srbije početi da raspravlja u utorak.

Prema njegovim rečima, građani su potpuno izgubili poverenje u parlament, jer razumeju da je posledica opstrukcije rada parlamenta nemogućnost usvajanja i onih zakona koji su nesumnjivo od opšteg interesa.

Nikolić je dodao da je za opstrukciju rada parlamenta odgovorna Srpska radikalna stranka, ali i ocenio da je vladajuća koalicija do sada tolerisala takvo ponašanje i više nego što je to bilo neophodno, čak i pristajala na ucene radikala, kao prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu.

Povodom nesuglasica oko načina televizijskog prenošenja sednica parlamenta, Nikolić je izjavio da sednice Skupštine moraju da se prenose, ali da je to, do digitalizacije televizije, moguće činiti putem kablavskog parlamentarnog kanala ili na neki drugi način.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da su i pored toga što se Srbija suočava sa ekonomskom krizom, izbori bolje rešenje od održavanja u životu sadašnje vladajuće koalicije koja, prema njegovim rečima, nije sposobna da se nosi sa predstojećim izazovima.

"Uopšte se ne bojim da bi vanrednim izborima nastao veći haos od onoga koji je stvoren ovakvim sastavom vlade. Jednostavno, gore nešto ne može da se zamisli. Ali bi vanredni izbori prvo omogućili da se kristališe politička scena u Srbiji i drugo, da nestanu male političke stranke", rekao je Nikolić u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, stranke koje na izborima ne bi mogle samostalno da uđu u parlament danas kontrolišu važne sektore kao što su zdravstvo, budžet, Narodna banka, privatizacija, infrastruktura, energetika ili policija, a novi izbori bi to promenili.

"Sve vitalne funkcije su u rukama malih političkih stranaka. Kome to ide u prilog? Kakva je tu odgovornost? Šta će da rade ti političari? Da gledaju samo što više da zarade dok im je stranka na vlasti. Stranka koja osvaja veliki broj glasova i kad je u opoziciji mora da bude ozbiljna. Stranka koja osvaja mali broj glasova i kad je na vlasti ne mora da bude ozbiljna. Dovoljno je da ima ucenjivačke kapacitete", rekao je Nikolić.

Zajedno u borbi za Kosovo

Srbija rasplet pitanja Kosova i Metohije, kako je istakao, mora dočekati sa ideološki koherentnom vladom, ali i sa širim konsenzusom parlamentarnih stranaka o tome dokle je država spremna da ide u odbrani svojih interesa.

Kako je ocenio, u ovom trenutku je sasvim izvesno da deo međunarodne zajednice ne odustaje od projekta nezavisnosti Kosova, što je, prema njegovim rečima, pokazao dolazak Euleksa i formiranje "vojske Kosova".

"Ako se pet-šest najjačih političkih stranaka jednoglasno izjasni o tome da nezavisnosti KiM nema, onda bi sasvim drugačije drugi ljudi razgovarali o nama. Moguća je saradnja po tom pitanju sa Vojislavom Koštunicom, kao i da pokušamo potom da nateramo vlast Borisa Tadića da učestvuje sa nama u tome", rekao je Nikolić.

Predsednik SNS-a je dodao da je spreman da sarađuje i sa SRS-om, ali da to, pre svega, zavisi od lidera radikala Vojislava Šešelja i njegove procene da li ta stranka treba da ostane potpuno izolovana politička snaga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: SNS će biti uzdržana o promenama poslovnika

Izvor: Blic, 08.Feb.2009

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da SNS podržava napore da se problem opstrukcije rada parlamenta reši, ali da će njeni poslanici biti uzdržani pri glasanju o izmenama poslovnika o kojima će Skupština Srbije početi da raspravlja u utorak..."Mi nećemo glasati za...

Nastavak na Blic...

Nikolić: Vanredni izbori kao izbavljenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2009

BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je danas da su, i pored toga što se Srbija suočava sa ekonomskom krizom, izbori bolje rešenje od održavanja u životu sadašnje vladajuće koalicije koja, prema njegovim rečima, nije sposobna da se nosi sa predstojećim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.