Ni Patrija nije oborila Janšu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni "Patrija" nije oborila Janšu

LJUBLJANA - U Sloveniji će se u nedelju održati peti parlamentarni izbori od osamostaljivanja te bivše jugoslovenske republike na kojima najviše šansi za pobedu ima Slovenačka demokratska partija (SDS) aktuelnog premijera Janeza Janše.

Rezultati najnovijih anketa pokazuju da nedavna afera "Patrija", u kojoj je Janša optužen za primanje mita pri kupovini oružja u Finskoj, nije uzdrmala njegovu poziciju i izražavaju očekivanje 1,7 miliona birača da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SDS osvojiti 25 - 30 odsto od 90 mesta u parlamentu.

Prognoze, takođe, ukazuju da će na drugom mestu biti Socijalne demokrata (SD) Boruta Pahora, sa zaostatkom od nekoliko procenata iza pobednika. Šanse ostalih stranaka su mnogo manje i one mogu da računaju samo na ulogu koalicionih partnera u formiranju buduće vlade.

Janša je najavio da će, ako pobedi, vladu obrazovati sa partnerima iz sadašnjeg kabineta - Novom Slovenijom (NSi), Slovnačkom narodnom strankom (SLS) i Demokratskom partijom penzionera (DeSUS), ali je nevolja SDS što prve dve stranke, možda, neće "preskočiti" cenzus, koji je četiri odsto.

Pominje se, međutim, da bi Janši partner mogli da postanu slovenački nacionalisti (SNS) Zmaga Jelinčiča, koji je u aferi "Patrija", odlučno branio premijera.

Pahor, međutim, veruje da će njegova partija, koja je vodila vrlo intenzivnu kampanju, preteći Janšin SDS na izborima i tako dobiti priliku da pravi svoju vladajuću koaliciju.

Socijalni demokrati računaju na podršku stranke Zares (po srpski: uistinu) i liberalni demokrati (LDS) Katerine Kresal, koju je snažno podržao i nekadašnji slovenački predsednik Milan Kučan.

U ovom trenutku jedino je izvesno da će i nova vlada Slovenije biti koaliciona, a da li će je predvditi Janša ili Pahor, znaće se u nedelju uveče.

Analitičari, između ostalog, ukazuju da je u tekućem mandatu Janšine vlade Slovenija ostvarila stabilan privredni rast što joj, prema rečima premijera, otvara mogućnost da do 2015. godine ima plate na nivou proseka razvijene Evrope i da bude zemlje bez siromašnih.

Pahor je, međutim, ekonomski napredak osporio ukazivanjem na "rekordnu inflaciju", a ocenio je i da se Slovenija nije proslavila tokom svog predsedavanja u Evropskoj uniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.