Nemačka: Počelo je...

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 08:45

Nemačka: Počelo je...

Kandidat Alternative za Nemačku (AfD) pobedio je na izborima u okrugu Sonenberg, u pokrajini Tiringiji.

Tako će se političar iz te partije prvi put naći na čelu neke teritorijalne jedinice.

Kandidat AfD-a je u drugom krugu izbora za načelnika okruga Sonenberg, u istočnoj pokrajini Tiringiji, osvojio 52,8 odsto glasova, prenosi Rojters.

AfD beleži značajan skok podrške poslednjih meseci, a prema najnovijim istraživanjima ta partija je druga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po popularnosti u Nemačkoj, iza takođe opozicione Demohrišćanske partije, prenosi Raša tudej Balkan.

Ta partija trenutno uživo podršku između 19 i 20 odsto nemačkih glasača, što je više od bilo koje od tri vladajuće partije, uključujući i Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca.

AfD je posebno popularan u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, a istraživanja pokazuju da bi oni iduće godine mogli da odnesu pobedu u čak tri pokrajine u tom delu zemlje.

Ostale parlamentarne partije u Nemačkoj odbijaju svaku saradnju sa Alternativom za Nemačku, koju smatraju za ekstremnu desnicu.

Partija se zalaže za smanjenje migracija u Nemačku i protivi se sankcijama protiv Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Okružni izbori: Desničarska AfD prvi put na vlasti

Izvor: Deutsche Welle, 26.Jun.2023

Svi su se udružili protiv njih, ali u okrugu Zoneberg to nije vredelo – kandidat desničarske Alternative za Nemačku izabran je za načelnika tog malenog okruga u Tiringiji.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.