Napadnute ekipe TV B92 i Prva

Izvor: B92, 15.Dec.2013, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnute ekipe TV B92 i Prva

Odžaci -- Novinari i snimatelji televizija B92 i Prva napadnuti su dok su snimali incidente na glasačkim mestima u Odžacima, gde su danas održani izbori.

Novinarka Jovana Štetin ispričala je da su fizički napadnuti dok su snimali tuču ispred jednog biračkog mesta u Bačkom Gračacu.

"Stigli smo na lice mesta kada je to biračko mesto bilo zatvoreno zbog tuče. Snimali smo koškanje ispred biračkog mesta, koje je još trajalo, nakon čega su počeli da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nas psuju i da fizički nasrću na nas", kazala je Jovana Štetin.

Prema njenim rečima, spasla ih je policija koja je okružila novinarske ekipe i tako ih zaštitila, i sprečila direktan fizički obračun.

Pored Jovane Štetin, napadnut je i snimatelj TV B92 Dejan Goljevac, kao i novinarka i snimatelj TV Prve, Biljana Gavrić i Lazar Vukadinović.

B92 najoštrije protestuje zbog ovog napada na novinarske ekipe.

Godinama unazad su novinari naše B92 izloženi pretnjama i fizičkim napadima, u tolikoj meri da su pojedini od njih prinuđeni da žive pod neprekidnim policijskim obezbeđenjem, samo i isključivo zbog toga što rade ono što im i jeste posao – da profesionalno izveštavaju o događajima i temama o kojima javnost ima pravo da zna.

B92 ukazuje da se, u trenutku kada Savet bezbednosti UN raspravlja o inicijativi Reportera bez granica da napadi na novinare u kriznim područijima budu tretirani kao ratni zločin, u Srbiji dešava da novinari budu izloženi napadima i u mirnodopskim uslovima. Napadi nasilnika i huligana ugrožavaju ne samo fizičku bezbednost novinara, već i slobodan protok informacija koje javnost ima pravo da zna.

B92 pita da li u XXI veku u Srbiji, novinari uopšte mogu da rade svoj posao bez pratnje i obezbeđenja policije. Što je još gore, u konkretnom slučaju, čak ni policija nije uspela da potpuno odbije nasilnike, pa samim tim ni da ispuni obavezu koju Srbija ima i po domaćem, i po međunarodnom pravu – garantovanje i obezbeđivanje prava na slobodu izražavanja.

B92 zahteva od svih koji učestvuju u izbornom procesu da napad na novinarske ekipe najoštrije osude, a od nadležnih državnih organa da se odgovorni za napad najhitnije otkriju i da se protiv njih pokrenu odgovarajući postupci.

UNS traži da se istraži incident

Udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje i napad na novinare i snimatelje TV B92 i TV Prva ispred biračkog mesta u Bačkom Gračacu, saošteno je iz ovog udruženja.

Udruženje novinara Srbije zahteva da policija istraži incident i što hitnije procesuira vinovnike.

UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odžaci: Napadnuti novinari B92 i Prve

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Dec.2013

Novinari i snimatelji televizija B92 i Prva fizički su u nedelju napadnuti dok si snimali incidente na glasačkim mestima u opštini Odžaci u Vojvodini, gde se održavaju lokalni izbori. Novinarka Jovana Štetin ispričala je agenciji Beta da su fizički napadnuti dok su snimali tuču ispred jednog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Odžaci: Napadnute ekipe TV B92 i Prva (VIDEO)

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Dec.2013

ODŽACI - Novinarka Jovana Štetin ispričala je da su fizički napadnuti dok su snimali tuču ispred jednog biračkog mesta u Bačkom Gračacu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.