Manjine nemaju razloga za strah

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjine nemaju razloga za strah

Izbori za nacionalne savete pokazaće i praktično da je Srbija zemlja gde manjine nemaju strah da iskažu svoju pripadnost i da je istinski multietnička država.

To je za ”Novosti” izjavio Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava, povodom manjinskih izbora 6. juna, na kojima je više od 70 izbornih lista ušlo u trku za mesto u 16 nacionalnih saveta.

* Kakav odziv pripadnika manjinskih zajednica očekujete?

- Od oko 600.000 ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji pripadaju nekoj nacionalnoj manjini, a imaju biračko pravo, u spiskove je ušlo oko 450.000. To je značajan rezultat i zato očekujem veliki odziv. Sve to je pokazatelj da nacionalne manjine čuvaju svoj identitet i ne asimiluju se.

* Koliko će nacionalni saveti postati snažan politički faktor?

- Ovi izbori će dati jaku političku legitimaciju manjinskim zajednicama. Nesumnjivo je da pojedine izborne liste imaju i tu ambiciju da se politički profilišu i osnaže u svom nacionalnom korpusu. Sa druge strane, nadležnosti nacionalnog saveta nisu takve da mogu da se pretvore u političke subjekte.

* Da li je tačno da se DS meša u izbore za nacionalne savete, kako tvrdi Ištvan Pastor, i šta ćete da preduzmete?

- Normalno je da političke stranke budu deo izbornog procesa za nacionalne savete. Takođe, očekivano je da DS ima značajan ugled u mađarskoj nacionalnoj manjini. Prirodno je da znatan deo građana mađarske nacionalnosti, ne samo da glasaju za DS, već su i članovi stranke. Napokon, na izbornim listama za Mađarski nacionalni savet se nalaze Mađari koji imaju različitu političku pripadnost, ali ih to ne može diskriminisati niti favorizovati.

* Mogu li nacionalni saveti biti novi poligon za političke ratove stranaka manjina?

- Sve liste su se trudile da kandiduju najuglednije ljude iz svojih sredina. Ta personalizacija sprečava jak prodor stranaka i marginalizuje njihov uticaj. Kada budu izabrani nacionalni saveti, u njima neće biti vlasti i opozicije.

* Politika se umešala i u izbor novog poverenika za ravnopravnost. Je li Nevena Petrušić prava osoba za to, i nju su osporavali...

- Ona ima potpuno poverenje i svu pomoć ovog ministarstva. U interesu je da se Srbija izbori protiv diskriminacije. Red je da se formira ta nova institucija koja će efikasno da radi na tom zadatku. Poverenik koji je izabran je prava ličnost.

* Kao član Nacionalnog saveta za decentralizaciju, kako vidite najave predsednika Tadića da će Srbija dobiti političke regione u roku od pet godina?

- Pitanje decentralizacije je nedovršen proces. Još se nismo odlučili za meru decentralizacije jer Ustav dozvoljava i najširu i najužu. Podržavam Tadićevu poruku: decentralizacija i regionalizacija da, ali bez ugrožavanja državnog integriteta.

* Mnogi negoduju i već kad su se uveli statistički regioni...

- Statistički regioni nemaju politički sadržaj i važni su samo za pristupne fondove EU. Ima otpora jer u Srbiji postoji istorijska frustracija od secesionizma još od 1974. godine.

* Kako razbiti strah od separatizma?

- Najpre moramo da objasnimo građanima šta decentralizacija tačno donosi. Na primer, da će sam region mnogo efikasnije da se brine o razvoju saobraćaja u tom delu zemlje nego što se to čini sa državnog nivoa.

* A kako sprečiti separatističke težnje?

- Opasnost od separatizma i disfunkcionalnosti države jednostavno se rešava zakonskim propisom koji glasi: kršenje državnog jedinstva ili ustavnog poretka kažnjava se ukidanjem te mere, a može doći i do raspuštanja regionalne vlasti...

* U Slovačkoj su pre nekoliko dana bili nemiri na gej paradi, šta možemo da očekujemo u Srbiji?

- Netolerancija postoji svugde, pa i u zemljama EU. Ali, to ne treba da nam bude izgovor za netoleranciju u Srbiji. Treba da širimo toleranciju. Ako pripadnici LGBT populacije izraze želju da organizuju paradu, država će snažno stati iza njih.

MUFTIJIN VELIKI PROMAŠAJ

* KAKO komentarišete kandidaturu muftije Zukorlića za Nacionalni savet Bošnjaka?

- On je očigledno želeo da se profiliše kao politički lider unutar svoje nacionalne zajednice. Prva prilika koja mu se ukazala su izbori za nacionalne savete. Mislim da je to veliki promašaj. Na taj način se u izbore unosi nota, koju ti izbori inače nemaju. Ali, svi koji budu izabrani, sami će da odgovaraju za svoje postupke pred svojom zajednicom.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.