Izvor: RTS, 17.Maj.2021, 07:32

Lokalni izbori u Hrvatskoj – Tomašević i Škoro u drugom krugu u Zagrebu

Prema preliminarnim rezultatima juče održanih lokalnih izbora u Hrvatskoj, Tomislav Tomašević iz platforme leve orijentacije "Možemo" vodi u trci za gradonačelnika Zagreba, dok u Vukovaru najviše glasova ima dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava.
U Hrvatskoj su juče održani lokalni izbori, na kojima je učestvovalo više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prema noćašnjem izveštaju Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Tomašević je osvojio više od 45 odsto glasova. U Zagrebu se dugo vodila bitka za drugo mesto – tek kad je bilo prebrojano 99,83 odsto glasova bilo je sigurno da u drugi krug sa Tomaševićem ide kandidat desničarskog Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, prenosi portal Indeks.
Nakon 100 odsto prebrojanih glasova, Škoro je osvojio 39.789 ili 12,16 odsto, a kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević 36.309 ili 11,10 odsto glasova.
U izbornom štabu "Možemo, Zagreb je naš!" i koalicionih partnera, uverljiva pobeda Tomislava Tomaševića u prvom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba i više od 40 odsto podrške birača na izborima za gradsku skupštinu dočekani su uz pesme i ples.
Penava osvojio najviše glasova u Vukovaru U Vukovaru bivši HDZ-ov kandidat Ivan Penava, koji se kandidovao ispred liste IP-NL, HKS, ima veliku prednost nad sadašnjim HDZ-ovim kandidatom Nikolom Mažarom.
Penavi je pripalo 43,66 odsto glasova, a Mažaru 24,94 odsto.
U Splitu u drugi krug verovatno idu Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika, sa osvojenih 27,3 odsto glasova, i Vice Mihanović iz HDZ-a s 22,33 odsto glasova.
Aktuelni zamenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HŠ) vodi u Rijeci sa osvojenih 30,16 odsto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac sa osvojenih 16,03 odsto.
U Kninu najviše glasova za Ćaćića, Anja Šimpraga na trećem mestuU Kninu najviše glasova – 38 odsto osvojio je dosadašnji zamenik gradonačelnika Marijo Ćaćić kandidat grupe građana, a u drugi krug ide i Nikola Blažević kandidat HDZ-a.
Na trećem mestu – sa osvojenih 13,68 odsto je Anja Šimpraga, saborska poslanica SDSS-a. Ona je prvi kandidat za čelno mesto u gradu ispred srpske zajednice još od Oluje, što se tumači kao veliki pomak.  
Aktuelni gradonačelnik Knina i kandidat grupe birača za šibensko-kninskog župana Marko Jelić pobednik je prvog kruga izbora, prema prvim nezvaničnim rezultatima DIP-a.
Jelić je, nakon prebrojanih rezultata sa svih 211 biračkih mesta, osvojio 36,52 odsto, odnosno 16.557 glasova.
Aktualni HDZ-ov župan Goran Pauk osvojio je 36,10 odsto, odnosno 16.370 glasova.
U Osijeku je Ivan Radić (HDZ) osvojio 38,68 odsto glasova, a sledi nezavisni Berislav Mlinarević, uz podršku desničarskih Domovinskog pokreta i Mosta s 19,62 odsto.
Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je šest župana, izabrano u prvom krugu, osvojivši više od 50 odsto glasova birača, dok će u ostalim županijama odluka o županu biti poznata nakon drugog kruga za dve nedelje.
Građani Hrvatske birali su opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u dvadeset županija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori u Hrvatskoj: Za Zagreb se u drugom krugu bore Škoro i Tomašević

Izvor: Radio 021, 17.Maj.2021

Tomislav Tomašević iz platforme leve orijentacije "Možemo" vodi u trci za gradonačelnika Zagreba, dok u Vukovaru najviše glasova ima dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava.

Nastavak na Radio 021...

Trijumf SDSS-ovaca na lokalnim izborima u Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021

Prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj Samostalna demokratska srpska stranaka trijumfovala je u više opština gradova i županija...U Sisačko-moslavačkoj županiji u trci za zamenika župana iz reda srpske nacionalne manjine vodi Mirjana Oluić (SDS S) (1.121) koja je dobila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.