Lideri stranaka pozivaju na fer borbu

Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri stranaka pozivaju na fer borbu

Vrbas - Dan nakon objave da će vanredni lokalni izbori u Vrbasu biti održani 18. oktobra, vrbaski političari se međusobno pozivaju na fer političku borbu i obećavaju biračima afirmativnu kampanju, ali i najavljuju politički vreo septembar. Dok DS i SPS, stranke koje trenutno čine većinu u Privremenom organu koji od juna upravlja lokalnom samoupravom, svoje kampanje zasnivaju na najavljenim investicijama iz pokrajinskih, republičkih i evropskih fondova, ostalim strankama, osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predizbornih obećanja, preostaju dve mete predviđene za kritiku - petogodišnji rad bivše koalicije SRS-DSS-SPS ili četvoromesečni mandat Privremenog organa u kome većinu čine DS i SPS.



Demokratska stranka je, kaže dr Željko Vidović, predsednik OO DS i predsednik Privremenog organa, već započela kampanju, a i na predstojećim izborima će nastupiti u koaliciji sa dosadašnjim partnerima - G17 plus i SDP.

- Dogovorili smo se da izborne radnje počnu 15. avgusta. Tada će se sastati izborna komisija, a što se kampanje tiče, ona je za nas već počela. Trudićemo se da ostanemo afirmativni i usmereni ka rešavanju problema građana, iako ćemo, svakako, iznositi neke činjenice o radu bivše vlasti - kaže Vidović.

Kao i DS, i SPS će predizbornu kampanju voditi kao stranka koja učestvuje u privremenom organu. Kako nezvanično saznajemo, vrbaski socijalisti će svoju kampanju zasnivati na najavljenim investicijama završavanja zgrade Pozorišta i izgradnji fiskulturne sale u ŠC „4. juli" koje će finansirati Fond za kapitalna ulaganja APV. I pored saradnje sa DS u Privremenom organu i lokalnih spekulacija o dogovorenoj saradnju ove dve stranke, Mirko Koprivica iz SPS tvrdi da će SPS nastupiti samostalno. Prema njegovim rečima, socijalisti će voditi oštru kampanju prema svim protivkandidatima čiji program nije na liniji socijalnog i ekonomskog oporavka Vrbasa.

- Na meti naših kritika naći će se sva loše privatizovana preduzeća, na prvom mestu „Vital" i „Medela", a pratićemo i kampanje drugih stranaka i kritikovati poteze koje smatramo lošim za opštinu - kaže Koprivica.

Iz SRS, bivšeg koalicionog partnera SPS, kažu da neće žuriti sa početkom kampanje koja će za ovu stranku zvanično početi 26. avgusta. Prema rečima predsednika OO SRS Vrbas Branislava Petrovića, vrbaski radikali će izbornu kampanju bazirati na rešavanju aktuelnih problema u opštini, ali će biti spremni i na „prljavu kampanju".

- Ne mislim da će doći do obelodanjivanja zloupotreba i malverzacija i hapšenja koje je DS najavljivao, već na privatne napade, lične uvrede i iznošenje prljavog veša. Odgovaraćemo na takve napade, ali ćemo i nastaviti da insistiramo na rasvetljavanju slučaja podmetnutog eksploziva pod automobil dr Željka Vidovića za koji je SRS unapred optužena - rekao je Petrović. Vrbaski radikali će, kaže on, ostaviti prostor za politički dogovor sa svim političkim strankama, a potencijalne partnere prepoznaju u Pokretu socijalista i DSS.

Vrbaski odbori Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata prve su koje su i pre raspisivanja izbora najavile zajednički nastup na predstojećim izborima. Miroslav Kovač iz LDP kaže da je njihova koalicija već počela svoju izbornu kampanju „Koalicija sa građanima" jer smatraju, kaže, da su građani Vrbasa jedini pouzdani koalicioni partneri.

- Tražimo ukidanje partijske vladavine u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima. Insistiraćemo na efikasnoj opštinskoj upravi u kojoj će raditi stručni, a ne stranački kadrovi. Nećemo gubiti vreme na napadanje bivše koalicije SRS-SPS-DSS, ali ćemo nastaviti da podsećamo predstavnike DS u Privremenom organu na obećanja da će obelodaniti i procesuirati zloupotrebe bivše vlasti - kaže Kovač.

Većina se raspala u januaru

Raspisivanju vanrednih lokalnih izbora u Vrbasu prethodio je višemesečni politički vakuum koji je kulminirao raspadom vladajuće koalicije SRS-DSS-SPS u januaru ove godine. Nakon što su na izborima u maju 2008. potvrdili drugi mandat, na januarskoj sednici SO Vrbas koalicija ostaje bez većine. Odborničku većinu napušta prvi čovek vrbaskih radikala Igor Bečić koji je prešao u SNS i četiri odbornika SPS. Vlada republike Srbije 21. maja uvodi privremene mere i imenuje petočlani privremeni organ koji čine dva člana DS i po jedan iz stranaka bivše koalicije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.