Izvor: Blic, 06.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lidere albanskih partija s juga Srbije ne zanimaju izbori

Lideri pet partija Albanaca koje deluju na jugu Srbije neće pozvati svoje birače da izađu na predsedničke izbore 20. januara.



Predsedništvo najstarije i najjače stranke u tom delu Srbije, Partije za demokratsko delovanje čiji je lider narodni poslanik Riza Halimi, odlučilo je da svoje birače "ne poziva na bojkot" ali ni na izbore.

"Nespremnost zvaničnog Beograda da se energičnije pozabavi rešavanjem nagomilanih problema Albanaca u Preševu, Bujanovcu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Medveđi nije nam dala za pravo da pozovemo naše birače da izađu i glasaju", izjavio je Halimi.

Predsednik Demokratske partije Albanaca i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa ocenio je da predsednički izbori "ne zanimaju Albance" pošto nijedan od predsedničkih kandidata nijednim svojim gestom do sada nije pokazao da ga zanimaju glasovi Albanaca".

"Ako tako i ostane, glasači Demokratske partije Albanaca nemaju razloga da se 20. januara udvaraju bilo kome", kazao je Mustafa.

Partijski vrh Demokratske unije doline zaključio je da "srpska vlast i ključni kandidati za predsednika nisu pokazali ni minimum političke volje da se bave problemima Albanaca".

"To je bio dovoljan razlog za stav da ne pozivamo birače da izađu na izbore, već da njima prepustimo da sami donesu odluku", izjavio je lider DUD-a Skender Destani.

Najviše rukovodstvo Pokreta za demokratski progres Jonuza Musliua pozvalo je svoje birače da bojkotuju predsedničke izbore.

"Naš stav prema ukupnoj politici Beograda, pa dakle i prema ovim izborima, oduvek je jasan, pa smo uputili poziv Albancima Preševske doline da bojkotuju i ove i sve druge srpske izbore dok se Beograd ne urazumi", kazao je Jonuz Musliu.

Poziv biračima da bojkotuju izbor uputio je i Orhan Redžepi, lider Nacionalnog pokreta Albanaca.

"Glavni pretendanti za mesto predsednika, pozvali su Srbe da bojkotuju poslednje parlamentarne i lokalne izbore na Kosovu. Najmanje što je bilo politički korektno jeste da im uzvratimo istom merom", kazao je on.

Izlaznost na prethodnim predsedničkim izborima u Preševu bila je 5,4 odsto, a u Bujanovcu 20,3 odsto, što odgovara učešću Srba u ukupnom broju stanovnika u ovim opštinama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.