Izvor: B92, 03.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Tužilaštvo da hitno reaguje

Beograd -- LDP zatražio hitnu reakciju državnog tužilaštva povodom napisa Kurira o Biljani Srbljanović, istom brzinom kao što je reagovalo u slučaju plakata protiv Borisa Tadića.

Na naslovnoj strani lista Kurir, objavljene su obnažene fotografije tj. navodni snimci Biljane Srbljanović, kandidatkinje Liberalno-demokratske partije za gradonačelnicu Beograda, iz filma "Zemlja istine, ljubavi i slobode", sa naznakom ŠIRI DALJE.

"Ovde nema sistemskog zakona, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ja neću kao neko privatno lice da se povlačim po sudu, nije na meni da dokazujem da nisam prostitutka iz porno filma, to je na ovoj državi da zaštiti svaku ženu, od ovakve vrste nasilja, agresije, a pogotovo kandidatkinju za gradonačelnicu", kaže Biljana Srbljanović.

Ovakvi napisi, prema rečima Dragana Janjića, pomoćnika ministra kulture za medije, nisu zabranjeni zakonom jer bi to remetilo slobodu štampe.

Prema njegovim rečima, međutim, očigledno je da je kontinuirana prljava kampanja, posebno u tabloidima Kurir i Pravda, dirigovana iz važnih političkih stranaka

"Funkcioniše kao sistem, plakate na kojima su označeni kao državni neprijatelji šef države i potpredsednik Vlade, funkcioniše kao sistem na ovaj način pisanje tabloida, ali moram reči da ja to doživljavam kao funkcionisanje dela sistema, izjavu, recimo, visokog političkog funkcionera Velje Ilića, koja glasi "priča se da narod hoće da linčuje Tadića i sve ove iz proevropskog bloka i nas pozivaju da ih zaštitimo, a zašto bismo ih zaštitili", rekao je Janjić.

Iz NUNS-a ocenjuju da je Kurir objavljivanjem navodnih fotografija Biljane Srbljanović, prekršio norme, te da je cilj ovakvih ekskluziva blaćenje i uništavanje predstavnika proevropskih stranaka.

Iz NUNS-a apeluju na novinare da svoju profesiju ne podređuju partijskim i ličnim interesima onih koji u borbi za vlast ne biraju sredstva.

A iz lista Kurir, i pored nekoliko naših pokušaja, nisu želeli da komentarišu objavljeni tekst i fotografije.

LDP očekuje brzu reakciju nadležnih

Reagujući na napade na kandidatkinju LDP za gradonačelnicu Biljanu Srbljanović u "Kuriru", LDP je podsetio da su Republička izborna komisija i Skupština ponovo ignorisale zakonsku obavezu da formiraju Nadzorni odbor koji bi pratio ponašanje medija u izbornoj kampanji, pa su zbog toga prinuđeni da traže zaštitu drugih organa.

"Očekujemo i brzu reakciju Ministarstva kulture i medija koje vode predstavnici Demokratske stranke, kao i reakciju medijskih udruženja, a pre svega NUNS-a čija je predsednica pre samo dve nedelje štitila prava ovih i ovakvih medija", navedeno je u saopštenju.

Ocenjujući da se u napadu na Biljanu Srbljanović ne preza od krivičnih dela i korišćenja falsifikata "koji plasiraju putem mafijaških glasila iza kojih stoje antievropske snage i tajkuni", LDP je naveo da su "reakcija nadležnih institucija i krivično gonjenje onih koji stoje iza ove kampanje" neophodni kako bi smo mogli smatrati ove izbore fer i demokratskim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.