Knjaževac čuva kulturnu baštinu

Izvor: B92, 05.Maj.2011, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjaževac čuva kulturnu baštinu

Knjaževac -- Dvadesetak žena i devojčica članica udruženja etno centra iz Knjaževca zajedničkom izložbom rukotvorina krunisalo je uspešno završenu obuku u vezu i zlatovezu.

Ovaj projekat sprovela je etno mreža uz podršku Fonda za otvoreno društvo sa ciljem da se osposobe žene i mladi za profesionalnu izradu rukotvorina.

Udruženje nastoji i da podstakne samozapošljavanje i očuva kulturnu baštinu.

Ručni rad, iako u današnje vreme nedovoljno cenjen, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog svoje izuzetne vrednosti još uvek uspeva da se izbori za svoje mesto u potrošačkoj eri koja uglavnom nudi jeftine proizvode kratkog roka trajanja. To je i potvrđeno i na završnoj izložbi polaznica obuke za izradu veza i zlatoveza gde su ovi radovi našli svoj put do kupaca.

Knjaževačko udruženje formirano je 2005. godine, a danas okuplja tridesetak članica koje se bave vezom, tkanjem, heklanjem i pletenjem.

Danas je, nažalost, sve manje žena koje znaju bilo kakvu vrstu ručnog rada. Međutim, činjenica da je desetak devojčica iz Knjaževca prošlo obuku za vez i zlatovez, ipak ohrabruje.

Svaki ručno izrađen komad, puput onih koji su bili izloženi u Knjaževcu, mora da zadovolji određene zahteve, da bude od prirodnog materijala, autetntičnog dizajna zasnovanog na tradicionalnim motivima i izrađen tradicionalnim tehnikama. Ovaj projekat osim u Knjaževcu realizovan je i u Odžacima, Pančevu, ćupriji i Beloj Palanci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.