Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2016, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova se priključuje ponovnom prebrojavanju glasova u ključnim državama

Štab demokrata odlučio je da se pridruži bivšoj kandidatkinji stranke zelenih Džil Stajn, koja je pokrenula inicijativu da se ponovo prebroje glasovi birača u državi Viskonsin na izborima za američkog predsjednika.

Predizborni štab Hilari Klinton učestvovaće u prebrojavanju glasova birača u Viskonsinu, saopštio je pravni savjetnik bivše kandidatkinje demokrata za predsjednika SAD Mark Elijas.

„Polazeći od toga da nismo otkrili nikakve realne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dokaze da je bilo hakerskog napada ili pokušaja da se spolja promijeni tehnologija glasanja, nismo planirali da koristimo ovu opciju. Ipak, sada kada je u državi Viskonsin inicirano ponovno prebrojavanje glasova, namjeravamo da u tome učestvujemo da bismo se uvjerili da se ovaj proces odvija pravedno“, naveo je Elijas.

Grupa stručnjaka u oblasti sajber bezbjednosti ranije je saopštila da su hakeri mogli da upadnu u glasačke sisteme u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji i predložili Klintonovoj da traži ponovno prebrojavanje glasova. U dvije od tri države, u Pensilvaniji i Viskonsinu, novoizabrani predsjednik SAD, republikanac Donald Tramp, pobijedio je Klintonovu s minimalnom prednošću, dobivši ukupno 30 glasova elektora.

Kandidatkinja zelenih za predsjednika SAD Džil Stejn pokrenula je peticiju da se ponovo prebroje glasovi birača u Viskonsinu. Ona ne pretenduje na pobjedu ni u jednoj od ove tri države, ali saopštava da želi da doprinese preciznijem prebrojavanju glasova. Prema riječima Elijasa, ukoliko Stajnova uspije da pokrene proceduru ponovnog prebrojavanja glasova u Mičigenu i Pensilvaniji, predizborni tim Klintonove učestvovaće u njemu.

(Sputnjik)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.