Jovanović: Nije vreme za izbore

Izvor: B92, 13.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Nije vreme za izbore

Čedomir Jovanović (FoNet)

Beograd -- Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da u ovom trenutku "izbori ne bi imali smisla".

On kaže da još nije sazreo momenat u kojem bi izbori predstavljali priliku za prekretnicu u čitavom društvu i definisanje politike koja bi bila odgovor na postojeću krizu.

"Nijedna razumna država danas ne misli na izbore. Ako jedna vlast ne može da funkcioniše, onda je u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogrešna politika i onda se ta politika ne sme kandidovati uz uveravanje da će biti efikasnija u nekom drugom aranžmanu, već se ona mora promeniti", istakao je Jovanović u interevjuu za Novosti.

Lider LDP-a je kazao da će ta stranka aktivnosti usmeriti u dva pravca, "ka zakonu o nadležnostima Vojvodine, kojim ćemo maksimalno širiti pravo na autonomiju, uz paralelno intenziviranje suštinske ustavne reforme zemlje".

"Bilo je jasno da je nemoguće reformisati Vojvodinu kroz statut", ocenio je Jovanović navodeći da je LDP "na vreme ukazala na štetu koju su Vojvodini naneli DS i njegovi koalicioni partneri površnom marketinškom kampanjom na koju je sveden najznačajniji vojvođanski pravni akt".

"Ne može ponižavanje Vojvodine biti način za jačanje Srbije. Obespravljeni građanin nije dokaz da je država jaka. Srbija nema problem sa stepenom vojvođanske autonomije, nego sa nedostatkom demokratskih vrednosti u svojim institucijama i političkom životu", rekao je Jovanović.

Jovanović je ocenio da je vlast ponudila nepotpune i površne izmene poslovnika Skupštine "koje će za posledicu, umesto starog, imati novi haos".

"Kriza u parlamentu nije samo proizvod velikih razlika vlasti i opozicije. Ona je i kreirana, ali se otišlo predaleko, iz faze dnevne kampanje u nekontrolisanu histeriju", dodao je on.

Ocenivši da je "atmosfera u kojoj Skupština radi neprihvatljiva, ali da se problem mora da se reši dogovorom, Jovanović je kazao da su za "trenutno stanje u Skupštini odgovorni radikali koji, kroz sukob između 'Šešeljeve i Nikolićeve frakcije', parališu parlamentarni život".

"Odgovornost, međutim, ne može mimoići ni vlast, koja je u njihovom sukobu videla šansu za sebe, iako tako uništava i Skupštinu", rekao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.