Jeremić: Priština još nije spremna

Izvor: B92, Tanjug, 18.Nov.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Priština još nije spremna

Čačak -- Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić rekao je da Priština nije spremna za dijalog s Beogradom, bar dok ne budu završeni parlamentarni izbori u pokrajini.

Jeremić je ponovio da je Vlada Srbije bila jedinstvena u stavu da Srbi ne izađu na parlamentarne izbore na Kosovu.

"Nisu raspisani u skladu za Rezolucijim 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po kojoj može da ih raspiše samo šef Unmika, što on nije uradio," izjavio je ministar Jeremić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Jeremić je istakao da je stav zvaničnog Beograda jasan.

"Nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Borićemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima za pronalaženje kompromisnih i racionalnih rešenja," istakao je šef srpske diplomatije.

Po Jeremiću, razgovori bi mogli da počnu oko manje spornih tema, kao što je potraga za sudbinom nestalih lica ili o razminiravanju teritorija oko administrativne linije.

"Na taj način može da se stvori bolja atmosfera za ozbiljnije razgovore," ocenio je Jeremić .

Ministar je takođe izneo da će razgovori Beograda i Prištine "biti pod kišobranom UN, uz posredovanje Euleksa, vodeći računa da status Kosova i Metohije mora biti u skladu s Rezolucijom 1244 iz 1999. godine.

"Posle presude Međunarodnog suda pravde i donošenja Rezolucije u Generalnoj skupštini UN, mnogi su u svetu očekivali da će doći do masovnog priznavanja nezavisnosti Kosova. Svedoci smo da se to nije desilo," primetio je on.

Ministar Jeremić je ponovio da će Srbija i dalje blokirati članstvo samoproglašenog Kosova u raznim međunardnim organizacijama.

Status Kosova je potvrđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti, koji jedini za tako nešto ima legitimitet, zaključio je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.