Izbori u Portugaliji

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Portugaliji

Prve ankete posle glasanja u Portugaliji pokazuju da je opoziciona Socijaldemokratska partija desnog centra na vanrednim parlamentarnim izborima porazila vladajuće socijaliste.

Oko 9,6 miliona Portugalaca sa pravom glasa izašlo je na birališta kako bi izabralo novu vladu.

Opoziciona Socijaldemokratska partija desnog centra je na vanrednim  parlamentarnim izborima porazila vladajuće socijaliste, pokazuju prve ankete sprovedene odmah nakon glasanja.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rezultatima tri ankete, socijaldemokrate su osvojile između 37 i 42,5 odsto glasova, dok je za vladajuću Socijalističku partiju bivšeg premijera Žoze Sokrateša glasalo između 24,7 i 30 odsto Portugalaca.

Ukoliko se prognoze ostvare, Socijaldemokratska partija na čelu sa Pedrom Pasosom Koeljom bi u parlamentu trebalo da dobije između 102 i 121 poslanička mesta.

Današnji prevremeni izbori rezultat su ostavke manjinske socijalističke vlade premijera Žozea Sokrateša 23. marta zbog toga što je u parlamentu odbačen vladin plan za smanjenje budžetskog deficita.

U portugalskom parlamentu ima ukupno 230 poslanika. Žoze Sokrateš je u martu ove godine podneo ostavku na mesto premijera.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.