Izbori u Brazilu

Izvor: RTS, 03.Okt.2010, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Brazilu

Na parlamentarnim izborima u Brazilu očekuje se uspeh partija i kandidata koji slede politiku predsednika Lule da Silve. Velike šanse za pobedu na predsedničkim izborima ima Dilma Rusef, doskorašnja šefica kabineta predsednika.

U Brazilu se održavaju parlamentarni izbori na kojima se očekuje uspeh partija i kandidata koji slede kurs aktuelnog predsednika Lule da Silve, kome su istekla dva mandata. Oko 136 miliona Brazilaca ima pravo glasa. Ukoliko niko od kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne odnese pobedu u prvom krugu, drugi krug je najavljen za 31. oktobra.

Osim za predsedničke kandidate, glasači će se izjašnjavati za guvernere 26 država i federalnom distriktu, senatore i poslanike u lokalnim i u federalnom parlamentu.

Prvi put u istoriji glasaće se i za predstavnike novoformiranog parlamenta saveza Merkosur-a, ekonomskog i političkog bloka Argentine, Brazila, Urugvaja, Paragvaja i Venecuele.

"Problem su ljudi, njihovo obrazovanje, infrastruktura. To su stvari koje je predsednik Lula zapostavio. Mislio je da je dovoljno da se podstakne potrošački bum i da se živi na kredit. Zato je Brazil u opasnosti da ponovo uđe u krizu kao Sjedinjene Države", objašnjava ekonomski analitičar Norman Gal.

Na šarolikim listama su interesanti poslanički kandidati, među kojima jedan bivši fudbalski as Romario, televizijski komičar i cirkuski klovn.

Ipak, najverovatnija naslednica predsednika da Silve jeste šezdesetdvogodišnja Dilma Rusef, njegova doskorašnja šefica kabineta, koja bi mogla da postane prva žena predsednik u istoriji Brazila.

Ona je ćerka bugarskog emigranta koga je politički progon doveo u Brazil. Rusefova je levičarima pristupila u ranoj mladosti, bila je mučena u zatvoru, a zatim postala ministarka sa više mandata.

Iza nje, u anketama javnog mnjenja, su predsednički kandidati Žose Sera i Marina Silva.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.