Izbori u Avganistanu u senci eksplozija

Izvor: RTS, 18.Sep.2010, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Avganistanu u senci eksplozija

U atmosferi pretnji i napada talibana, Avganistanci su glasali za 249 poslanika Narodne skupštine. Drugi parlamentarni izbori od rušenja talibanskog režima pre devet godina, smatraju se testom popularnosti predsednika Hamida Karzaija. Glasačka mesta u Avganistanu zatvorena su danas u 16.00, po lokalnom vremenu, osim na nekim biralištima gde građani i dalje čekaju u redu da glasaju, saopšteno je iz Izborne komisije.

"Glasačka mesta su zvanično zatvorena kada je planirano, osim onih gde ima glasača koji čekaju da dođu na red i da glasaju", rekao je portparol Izborne komisije.
Današnje parlamentarne izbore u Avganistanu obeležile su eksplozije i napadi talibana. Četrnaest osoba je poginulo i više njih je ranjeno u seriji napada, uglavnom na biračka mesta.
Borbe talibana i pripadnika snaga bezbednosti primorale su vlasti da zatvore pet biračkih mesta, a talibanski pobunjenici su ispalili nekoliko projektila na centar Kabula i na još nekoliko gradova i sela.
Talibani su uoči izbora najavili da spremaju bombaške napade kako bi sprečili održavanje parlamentarnih izbora.
Predsednik Hamid Karzai pozvao je sve Avganistance, uključujući talibane, da izađu na parlamentarne izbore.

"Očekujemo da će biti teško, da će biti problema i optužbi. Ali izbori će doprineti stabilnosti u Avganistanu, i zato svi treba da glasaju", rekao je Karzai.
 Za 249 poslaničkih mesta bori se 2.500 kandidata. Troškovi održavanja izbora procenjuju se na 150 miliona dolara. Prati ih 250 hiljada avganistanskih i međunarodnih posmatrača.
Vašington je zabrinut za bezbednost izbora u Avganistanu, ali američki zvaničnici kažu da je izuzetno važno da se izbori uopšte održavaju. Nadaju se da će biti bolji od predsedničkih prošle godine, koje je pratilo i lažiranje rezultata.
Konačni rezultati izbora biće poznati 31. oktobra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avganistan: Nasilje u vreme izbora

Izvor: B92, 18.Sep.2010

Kabul -- Avganistan je na dan u kojem se održavaju parlamentarni izbori pogođen talasom nasilja u kojem su povređena dvojica posmatrača, a dva kandidata su oteta... Talibani učestalim raketnim napadima pokušavaju da zastraše glasače i odvrate ih od učestvovanja u izbornom procesu, preneo je...

Nastavak na B92...

U napadu na kafić u Meksiku ubijeno sedam ljudi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Sep.2010

Najmanje sedam ljudi je poginulo u napadu na kafić u meksičkom gradu Ciudad Juarezu, saopštila je policija. Prema iskazima očevidaca, grupa od oko 40 naoružanih napadača okružila je kafić, u naselju Pronaf, a zatim otvorila vatru, prenosi mreža BBC. Policija je saopštila da napad vjerovatno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Talibani i krađa glasova muče Avganistance

Izvor: Deutsche Welle, 18.Sep.2010

Danas (subota) se u Avganistanu održavaju parlamentarni izbori po drugi put nakon rušenja talibanskog režima 2001. Avganistance zabrinjava loše bezbednosno stanje i strah od manipulisanja izbornim rezultatima.

Nastavak na Deutsche Welle...

ŠESTORO MRTVIH NA BIRALIŠTIMA

Izvor: Kurir, 18.Sep.2010

KABUL - Glasačka mesta u Avganistanu zatvorena su u16 sati po lokalnom vremenu, osim na nekim biralištima gde građani i dalje čekaju u redu da glasaju, saopšteno je iz Izborne komisije..."Glasačka mesta su zvanično zatvorena u 16, kao što je planirano, osim onih gde ima glasača koji čekaju...

Nastavak na Kurir...

Na izborima u Avganistanu glasalo oko 40 posto birača

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Sep.2010, 08:26

Na parlamentarnim izborima u Avganistanu učestvovalo je oko 40 odsto glasača, saopštila je u subotu Nazavisna izborna komisija te zemlje. Kako je precizirano, na 4.632 glasačka mesta, na kojima je moglo da glasa više od devet miliona birača, glasalo je oko 3,6 miliona građana. Glasačka...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.