Izvor: B92, 14.Nov.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbore obezbeđuje 5.000 policajaca

Priština -- Više od 5.000 pripadnika Kosovske policije vodiće računa da lokalni izbori, prvi koje samostalno organizuju kosovske institucije, proteknu bez incidenata.

Za taj zadatak angažovani su pripadnici svih policijskih jedinica, do pripadnika specijalnih snaga, izjavio je direktor Direkcije za planiranje i razvoj u Policiji Kosova Gani Fetahu. Kosovska policija je saopštila da je glavna institucija koja će pružati sigurnost na dan izbora.

Policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procenjuje da je predizborna kampanja, ako se izuzmu manji incidenti, prošla u redu i miru.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova, pravo glasa ima oko milion i po birača, koji će glasati za predsednike i članove skupština u 36 kosovskih opština.

Izbori ce biti organizovani na 2.256 biračkih mesta, a nadgledaće ih oko 21.000 domaćih i međunarodnih posmatrača.

U nedelju se neće glasati u dve novoformirane opštine sa srpskom većinom – severnoj Kosovskoj Mitrovici i Partešu, u kojima će lokalni izbori biti sprovedeni naknadno.

Za izbore se ukupno prijavilo 74 partije, nezavisnih kandidata, udruženja građana i koalicija. Od toga, 34 subjekta su iz albanske zajednice, 22 iz srpske, sedam bošnjačke, po dva iz aškalijske i crnogorske i po jedan iz egipćanske, goranske i romske zajednice.

Među prijavljenim srpskim strankama nema onih koje učestvuju u radu srpskog parlamenta.

Vlada Srbije saopštila je da nema uslova da Srbi nastupe na izborima, ali da oni koji učestvuju i glasaju neće biti kažnjeni.

Fejt i Del: Od reguarnosti izbora zavisi imidž Kosova

Šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt i ambasador SAD u Prištini Kristofer Del pozvali su predstavnike stranaka, koalicija i građane Kosova da učine sve kako bi prvi lokalni izbori u organizaciji kosovskih institucija protekli u demokratskoj, fer i mirnoj atmosferi.

Američki ambasador u Prištini Kristofer Del pozvao je kosovske partije i građane da se uzdrže od nasilja koje bi naštetilo imidžu Kosova.

"Ceo svet gleda i način na koji će se ponašati ova država u narednih 48 sati biće od suštinskog značaja za vašu reputaciju na dugoročnom planu", rekao je Del na konferenciji za novinare misijeEvropske mreže izbornih posmatračkih organizacija (ENEMO), koja će pratiti lokalne izbore.

Del je dodao da svim političkim liderima, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, prioritet mora da bude Kosovo, a ne uskostranački i lični ciljevi.

Obraćajući se posmatračima Del je rekao da je njihova uloga veoma velika jer ih ljudi na Kosovu smatraju objektivnim.

Slično je posmatračima poručio i Fejt.

"Do zloupotreba može doći tek kad počne glasanje. Zato je vaše prisustvo na biračkim mestima važno. Od vas tražimo da pažljivo pratite glasanje, brojanje glasova i raspoređivanje glasačkih kutija, kako bismo bili sigurni da će izbori postići međunarodne standarde", rekao je Fejt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.