Hranom protiv virusa

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2009, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hranom protiv virusa

Na vreme se pripremite za predstojeće hladne dane jer samo zdrav organizam može uspešno da se izbori sa virusima. Primenite neka od sledećih pravila prevencije.

Pre svega, izbegavajte stres jer nervna napetost dovodi do pada nivoa magnezijuma i hroma u organizmu. Ako ste nervozni, jedite džigericu i pivsi kvasac.

Ako želite da vaš imuni sistem bude efikasniji jedite što svežije povrće i voće jer vremenom gubi korisne sastojke. Iz istog razloga izbegavajte >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predugo kuvanje.

Izbegavajte dijete koje zabranjuju pojedine namirnice. Svaki obrok mora dasadrži ugljene hidrate, belančevine i masti.

Jedite svinjsko meso jer je posni deo bogat vitaminom B1 koji nas štiti od infekcija.

Jaja i šargarepa sadrže vitamin A i beta-karoten, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema.

Grašak predstavlja značajan izvor cinka, oligoelementa koji pomaže organizmu da iskoristi vitamin A i igra važnu ulogu u sintezi belančevina.

Riba i sir, kao i meso i jaja, sadrže esencijalne amino-kiseline, sastavni deo belančevina, koje su neophodne za stvaranje antitela.

Agrumi i kivi su bogati vitaminom C, koji štiti sluzokožu, povećava prokrvljenost tkiva i jača imunološki sistem. Ova supstanca ne podnosi svetlo i toplotu, pa zato pojedite kivi, pomorandže, mandarine ili grejpfrut čim ih oljuštite.

Mleko sadrži mlečne kiseline koje nas štite od virusa i bakterija tako što jačaju naš imunološki sistem.

Jogurt sadrži žive fermente koji povećavaju otpornost creva, koja su najčešća meta virusa gripa.

Ne preterujte sa alkoholom, cigaretama i dijetom. Alkohol i nikotin znatno smanjuju efikasnost imunološkog sistema.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.