Izvor: B92, 14.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag u drugom planu

Beograd -- Kosovo i izbori potisnuli su u drugi plan pitanje saradnje sa Tribunalom u Hagu, koja je zapravo uslov za pridruženje Srbije EU.

Komplikovana politička situacija dodatno je usporila saradnju Srbije i Tribunala. Koordinatori akcionog tima Vladimir Vukčević i Rasim Ljaić putuju sledeće nedelje u Hag kako bi se prvi put sastali s novim tužiocem Tribunala, Seržom Bramercom, koji je prošle nedelje posetio ceo region Balkana.

Političke prilike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uticale su na saradnju Srbije za Haškim tribunalom, kaže za B92 Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine i koordinator akcionog plana za saradnju s Tribunalom.

Srpski akcioni tim radi sa smanjenim intenziteom, ali se i dalje, tvrdi Vukčević, traga za najtražnijim haškim beguncima.

"Mogu da najavim da ćemo sledeće nedelje Rasim Ljaić i ja otputovati u Hag na sastanak sa novim tužiocem. Razgovaraćemo o saradnji", najavljuje Vladimir Vukčević.

Na atmosferu u srpskom akcionom timu utiče i knjiga koju je napisala bivša tužiteljka Tribunala Karla del Ponte, kaže Vukćević.

On navodi da nije čitao rukopis i da o sadržaju knjige zna samo ono što je pročitao u šampi, ali da ga je iznenadio gotovo ogovarački stil.

Srbija je povodom objavljivanja knjige Karle del Ponte uputila protest Tribunalu u Hagu i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vukčević: Akcioni tim radi smanjenim kapacitetom, ali se traga

Izvor: Blic, 14.Mar.2008

Koordinator Akcionog tima za završetak saradnje s Haškim tribunalom Vladimir Vukčević izjavio je danas da su političke prilike uticale na saradnju Srbije sa Tribunalom i da akcioni tim radi smanjenim kapacitetom, ali da se i dalje traga za haškim beguncima..."U tom smislu mogu da izjavim da ćemo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.