Delevićeva: Izveštaj ne iznenađuje

Izvor: B92, 10.Okt.2012, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delevićeva: Izveštaj ne iznenađuje

Beograd -- Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević izjavila je da sadržaj Izveštaja Evropske komisije o reformama u Srbiji nije iznenađenje.

Ona kaže da nema iznenađenja u pogledu ocene onoga što je do sada učinjeno, ali ni u pogledu očekivanja onoga šta treba da se učini.

Delevićeva je Tanjugu rekla da se u Izveštaju konstatuje da su reformski procesi i procesi rešavanja političkih problema zastali zbog održavanja izbora, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da su izbori bili fer i pošteni, s pozitivnim ocenama OEBS, i da je formirana vlada posvećena procesu nastavka evropskih integracija.

"U brojnim oblastima Izveštaj primećuje da je došlo do pomaka, kao što su intelektualna svojina, statistika, carine, konkurencija", rekla je Delevićeva.

Ona je ukazala na to da su primećeni i izazovi koje nameće potreba održavanja ekonomske stabilnosti, povećanje zaposlenosti, uravnoteživanje javnih finansija, zatim ekonomski, ali i politički izazovi, koji pre svega, proizlaze iz potrebe nastavka dijaloga Beograda i Prištine i dalje normalizacije odnosa.

"Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je još prošle godine definisana kao ključni prioritet potreban da bi se otvorili pregovori Srbije sa EU", podsetila je Delevićeva.

Prema njenim rečima, među zaključcima se nalazi i preporuka koju je EK iznela i prošle godine, a odnosi se na to da će Komisija, kada stekne uverenje da je ostvaren dovoljan napredak, predložiti preporuku za određivanje datuma pregovora za članstvo Srbije u EU.

"Uz izraženo zadovoljstvo što je formirana vlada koja je posvećena nastavku puta evropskih integracija, jasno se kaže da će napredak Srbije zavisiti od spremnosti te vlade da rešava otvorena politička pitanja i nastavi reformske procese", precizirala je Delevićeva.

Ona je ukazala i na negativne ocene u Izveštaju.

"Izveštaj, osim neophodnosti da se radi na poboljšanju ekonomske situacije, da se uspostavi stabilnost, veća zaposlenost, urede javne finansije, primećuje da je potrebno suočiti se sa korupcijom, usvojiti strategiju i akcioni plan za borbu protiv korupcije", navela je Delevićeva.

Ona je kazala i da se daje zaokruženija ocena reformi pravosuđa i navodi da proces preispitivanja reizbora sudija i tužilaca nije uvažio preporuke koje su do sada date, kao i da je potrebno da se vide obnovljeni napori da se obnovi nezavisnost i nepristrasnost sudstva i donese nova strategija, a na osnovu nje akcioni plan.

U Izveštaju se primećuje da su Izmene Zakona o Narodnoj banci predstavljale ozbiljno ugrožavanje nezavisnosti te institucije i stoga su korak unazad kada je u pitanju usklađivanje sa zakonodavstvom Unije, ukazala je Delevićeva.

Ona je uverena da će iz toga proizaći potreba da se u toj oblasti nešto menja.

"Ono što ostaje ključni prioritet jeste obnova dijaloga, postizanje novih rešenja u dijalogu, pa čak i širih političkih rešenja kao i primena rešenja koja su do sada u dijalogu Beograda i Prištine dogovorena", zaključila je Delevićeva.

"Isključen razgovor o podeli Kosova"

Delević izjavila je da se u Strategiji o proširenju EU, u delu koji se odnosi na Kosovo, ukazuje da je isključena mogućnost razgovora o podeli te pokrajine.

"Deo o Kosovu razumem kao ukazivanje na činjenicu da ćemo pitanja o kojima ćemo razgovarati u dijalogu rešavati uz isključivanje mogućnosti podele Kosova, što smo u nekoliko navrata i ranije čuli", rekla je bivša direktorka vladine Kancelarije za evrointegracije.

Ona je, u izjavi Tanjugu, podsetila da se i u prošlogodišnjem mišljenju Evropske komisije sa neodobravanjem gledalo na izjave o mogućnosti podele Kosova.

Delević je objasnila da je Strategija o proširenju dokument koji prati Izveštaj objavljen za zemlje u procesu stabilizacije i proširenja, o kojem će se razgovarati na decembarskom Savetu.

Todorić: Teški i nepovoljni uslovi za Beograd

Evropska komisija ispostavila je Srbiji nepovoljne i teške uslove za dalji put ka EU, a Beograd sada treba da se odredi da li će moći da ispuni te uslove, tako da je to ozbiljan test za novu vladajuću koaliciju, izjavio je direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić.

Todorić je Tanjugu, povodom predstavljanja godišnjeg izveštaja EK o napretku Srbije i Strategije proširenja, rekao da sada ostaje da se vidi da li u Vladi Srbije postoji konsenzus oko daljeg puta ka EU, kao i da li postoji konsenzus između vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića o tome, "jer prečice nema".

Todorić kaže da su uslovi nepovoljniji i od onoga što se do sada u Beogradu očekivalo, jer, kako je ukazao, treba čitati oba dokumenta istovremeno - Izveštaj o napretku Srbije i Strategiju porširenja za sve zemlje koji su kandidati, a to je dokument u kome se govori o poštovanju teritorijalne celovitosti Kosova.

Todorić ukazuje na to da se od Srbije traži ne samo da ispuni sporazume iz dosadašnjeg dijaloga s Prištinom, već i da poštuje teritorijalnu celovitost Kosova i da reši probleme na severu, a to znači ukidanje bezbednosnih struktura i lokalne samouprave.

"To su prilično nedvosmisleni uslovi, koji se ne mogu prenebregnuti", naglašava Todorić.

On kaže da ostaje da se vidi kako će Savet ministara u decembru reagovati na te uslove, budući da on ima poslednju reč, a prošle godine nije poslušao komisiju.

Ipak, dodaje Todorić, teško se može desiti da uslovi budu promenjeni, zbog rigidnog stava Nemačke, ali i nekih drugih zemalja.

U dokumentu Evropske komisije "Strategija proširenja i novi izazovi", koji je danas objavljen u Briselu, prvi put se u jednom zvaničnom izveštaju EU eksplicitno pominje "teritorijalni integritet Kosova", što bi, kako je danas upozorio predsednik vlade Srbije Ivica Dačić, moglo da zaustavi dijalog Beograda i Prištine.

Osvrćući se na još jedan dokument koji je danas usvojen u Briselu - Studiju izvodljivosti za Kosovo, Todorić je naveo da u tom dokumentu EK preporučuje potpisivanje S S P sa Kosovom po proceduri "kvalifikovane većine", što znači da bi došlo do preglasavanja, a to bi bio presedan, budući da do sada nikada nije došlo do preglasavanja.

On je podsetio da je Srbiju samo jedna zemlja, Holandija, blokirala na putu ka EU i da Savet nikada nije hteo da uđe u preglasavanje.

"Da li već sada postoji politički dogovor zemalja članica da se na elegantan način reši pitanje pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, ostaje da se vidi, ali ostaje i pravno pitanja kako EK misli da parlamenti pet zemaja koje nisu priznale Kosovo ratifikuju S S P", rekao je Todorić.

Simić: Pitanje kako nastaviti proces evrointegracija

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je danas da se za Srbiju i njene političke partije postavlja veliko pitanja kako i kuda nastaviti proces evropskih integracija, imajući u vidu nove zahteve koji su postavljeni.

U izjavi agenciji Beta, Simić je rekao da je zahtev Evropske komisije da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova "neprijatan zahtev" koji će dobar deo javnosti shvatiti kao cinizam, jer se Srbija nije odrekla suvereniteta nad tim delom teritorije.

"Ovog trenutka je Srbija dalja od Evropske unije nego što je bila pre godinu dana i to je realnost koja, ma koliko očekivana, sigurno nije prijatna", rekao je Simić.

Simić je dodao da će se, osim novih zahteva Srbiji vezanih za Kosovo, na proces nastavka integracija negativno odraziti i stanje u

EU koja će se, prema njegovoj oceni, posle Hrvatske zatvoriti za prijem novih članica.

On je rekao da je izveštaj Evropske komisije očekivano negativan, jer nije preporučeno davanje datuma za početak pregovora.

"Time se samo potvrduje verovanje da je zbog izbora, i svega onoga što je vezano za izbore, 2012. godina izgubljena za evropske integracije i da će tek u 2013. godini moći da se učini ozbiljniji napor na daljem približavanju", rekao je Simić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Delević: Isključen razgovor o podeli Kosova

Izvor: Blic, 10.Okt.2012

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da se u Strategiji o proširenju EU, u delu koji se odnosi na Kosovo, ukazuje da je isključena mogućnost razgovora o podeli te pokrajine...- Deo o Kosovu razumem kao ukazivanje na činjenicu da ćemo pitanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.