Izvor: Nezavisne Novine, 03.Avg.2018, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DW: Debakl za njemačku koaliciju

BERLIN - Njemačka javnost svojoj vladi daje izuzetno loše ojcene, i da su izbori ove nedjelje, aktuelna koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Hrišćansko-socijalne unije Bavarske i Socijaldemokratske partije Njemačke ne bi izborila većinu u njemačkom parlamentu, piše Deutsche Welle.

Odgovarajući na pitanje za koga bi glasali da se izbori održavaju sada, njemački građani u anketi kažu da bi za stranku njemačke kancelarke Angele Merkel, CDU, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << njenu sestrinsku stranku CDU glasalo tek 29 odsto građana.

Socijaldemokratska partija stoji na 18 odsto glasova, što znači da bi trenutna vladajuća koalicija Njemačke osvojila 47 odsto glasova.

DW podsjeća da ultradesničarska Alternativa za Njemačku (AfD) i dalje jača, a da je njemačka javnost svjesna rasizma koji postoji u toj zemlji.

Postavljajući pitanje koliko je zapravo Njemačka rasistička, DW piše da je to pitanje u fokusu kada je neophodno da neka konkretna dešavanja pokrenu ljude.

"Rijetko kada je to bilo tako strastveno, kao poslije povlačenja Mesuta Ozila iz fudbalske reprezentacije Njemačke. Fudbaler koji od 2013. godine igra za londonski Arsenal, svoju odluku je povezao sa optužbama za rasizam na račun Njemačkog fudbalskog saveza (DFB) i njegovog predsjednika Rajnharda Grindela. Dvije trećine Nijemaca trenutno smatra da Njemačka ima veliki ili čak veoma veliki problem sa rasizmom", navodi DW, pozivajući se na istraživanje Dojčelandtrenda.

Pristalice socijaldemokrata, Ljevice i Zelenih smatraju da Njemačka ima veliki problem sa rasizmom - između 73 i 77 procenata. Sa druge strane 62 odsto simpatizera AfD smatra da je to mali ili nikakav problem, navodi se u tekstu.

Većina Nijemaca stranog porekla (68 odsto), međutim, smatra da je rasizam veliki problem.

Istog mišljenja je i gotovo isto broj Nijemaca koji nemaju strano porijeklo (63 odsto), piše DW.

Uspješna integracija doseljenika prema mišljenju ispitanika je samo pitanje vremena. Za ljude koji već decenijama žive u Njemačkoj, 62 odsto ispitanika smatra da su dobro ili veoma dobro integrisani.

Kada je riječ o migranitima koji su posljednjih godina došli u Njemačku, pozitivnu ocjenu je dalo tek 28 odsto ispitanika.

Kako navodi DW, prema mišljenju Nijemaca, rasizam, azilantska i izbjeglička politika nisu najvažnije teme.

Nijemce više zaokuplja (oko 69 odsto) zdravstvena politika.

Nijemci smatraju i da je neophodno posvetiti se pitanjima penzione i socijalne politike (64 odsto), unutrašnjoj bezbjednosti (55 odsto), klimatskoj politici (52 odsto) i obezbjeđivanju stambenog prostora koji može da se plati (51 odsto).

U odnosu na to, tek 39 odsto ispitanika smatra da su azilantska i izbjeglička politika veoma važni. Zatim slijedi i tema digitalizacija (28 odsto).

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.