Izvor: RTS, 07.Okt.2022, 18:11

Cvijanović: Verujem da neće biti nestabilnosti, Republika Srpska ostaje na dosadašnjem kursu

Republika Srpska će ostati na dosadašnjem političkom kursu, budući da se prema preliminarnim rezultatima opštih izbora na nivou entiteta ne menjaju donosioci odluka, rekla je u intervjuu za Radio Beograd aktuelna predsednica Željka Cvijanović, koja je osvojila najviše glasova u trci za srpskog člana Predsedništva BiH. Poručila je i da veruje da u Republici Srpskoj neće doći do nestabilnosti zbog inicijative opozicije da se ponove izbori za predsednika Republike Srpske. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Željka Cvijanović je, gostujući u emisiji "U središtu pažnje", istakla da ne očekuje značajne promene u odnosu predstavnika druga dva naroda prema Republici Srpskoj, ali dodaje da je zadatak svih da se na najbolji mogući način bavi zaštitom entiteta, kroz zakonom i Ustavom predviđene nadležnosti.

"Važno je pokušati dogovorom rešavati sva pitanja, imajući u vidu ustavni kapacitet Republike Srpske. Bavićemo se sigurno ozbiljnim pitanjima, ali smo do sada videli da zajednički organi na nivou BiH često nisu delovali prijateljski prema svojim građanima, a tu mislim i na Srpsku i na Federaciju. Mislim da je to praksa koja po logici stvari i političkoj zrelosti treba da bude prekinuta. Važno je na da kraju vidimo šta treba da učinimo za svoje građane, pre svega ekonomski", navela je Cvijanovićeva.
Kaže i da u Sarajevu ne bi trebalo da bude političke blokade, pre svega velikih ekonomskih projekata.
"Imali smo primere u poslednjih nekoliko godina sa zajedničkog nivoa vlasti, odnosno iz 'političkog Sarajeva' blokadu izgradnje hidroelektrane Buk Bijela, koju radimo zajedno sa Srbijom, zatim, takođe zajedničkog projekta sa Beogradom – aerodroma u Trebinju, blokade investicija drugih država, kao Hrvatske sa Pelješkim mostom, pa i auto-puta do Sarajeva", dodaje Cvijanovićeva.
Veruje da u Republici Srpskoj neće doći do nestabilnosti zbog inicijative opozicije da se ponove izbori za predsednika Republike Srpske i kaže da Milorad Dodik prema dosadašnjim podacima Centralne izborne komisije ima značajnu prednost.
"Nestabilnost može da se desi, ali ne verujem, jer imamo zakone i zakonske procedure koje opozicija nije poštovale. Prijave nisu poslate po proceduri, već su njihovi predstavnici odmah otišli u izbornu komisiju, a to je zapravo bio uvod u jučerašnje proteste. Na nekim mestima gde je ponovljeno brojanje, videli smo da je Milorad Dodik prešao u vođstvo, tako da verujem da neće biti problema i ocenjujem ove izbore kao demokratske i slobodne", navodi Cvijanovićeva.
Aktuelna predsednica Republike Srpske i prema preliminarnim rezultatima buduća srpska članica Predsedništva BiH komentarisala je i odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita da određene izmene zakona nametne i u samom izbornom danu.
"Mora se reći da sa aspekta legitimiteta, Republika Srpska ne doživljava Šmita kao visokog predstavnika. Ali, sve i da je on prošao sve procedure, nikada nijednim aktom nije utvrđeno njegovo pravo i legitimitet da menja zakone i ustav. To su predstavnici godinama radili, uzurpirajući prava domaćih institucija. Moj stav je da političari ulaze u trku, dobijaju mandate i oni bi trebalo da budu odgovorni prema svojim građanima – i onima koji su ih birali i prema onima koji za njih nisu glasali", navodi Cvijanovićeva.
Budućnost Republike Srpske Željka Cvijanović vidi i kroz regionalnu saradnju, a kako kaže, u tome je na prvom mestu Srbija.
"Mnogo puta sam rekla da je Srbija oslonac Republike Srpske u svakom pogledu i nama je važna uloga Srbije i sa aspekta pravnih veza sadržanih u Sporazumu o paralelnim vezama. Tu je i uloga Srbije u Dejtonskom sporazumu. Sve što je Srbija do sada pokazala je da stoji na strani Dejtona i da nema ništa ni protiv koga u BiH, da poštuje sva tri naroda, ali da ima posebno emotivan odnos prema Republici Srpskoj i to je jasno i fer i očekivano i toliko normalno da ne znam zašto bi neko imao nešto protiv toga", zaključila je Cvijanovićeva u intervjuu za Radio Beograd 1.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.