Izvor: RTS, 28.Okt.2020, 21:47

Crna Gora – ko je zadovoljan predlozima, a ko traži izmene u sastavu buduće vlade

Trojna koalicija koja je osvojila tesnu većinu na izborima u Crnoj Gori već 20 dana zvanično pregovara o podeli resora u novoj vladi i personalnim rešenjima. Toliko traju i spekulacije koja će lista, koliko i kojih resora dobiti, ko je predlozima zadovoljan, a ko traži izmene.
Pobednička većina u crnogorskom parlamentu još traži pobedničku formulu za novu vladu. Ni dva meseca od izbora nije poznato ko će u ministarske fotelje. Prema prvim najavama, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trebalo je da to budu samo eksperti. Međutim, mandatar sada ne odbacuje mogućnost da u Vladu uđu i političari, ukoliko biografijom zadovoljavaju uslove.

"Iako pojedini koalicioni partneri u odgovoru na moju inicijativu nisu dostavili predlog kandidata za ponuđene resore, ohrabren sam učinjenim napretkom u sastavljanju Vlade, posebno činjenicom da koalicije načelno prihvataju da resore treba da vode prije svega stručni ljudi", kaže mandatar Zdravko Krivokapić.
Resor finansija mandatar želi da zadrži za eksperta po svom izboru, navode mediji. Za listu koju je predvodio na izborima odvaja devet resora.
Na ponudu Demokratski front odgovara javnim pismom – predlažu da stranka Andrije Mandića dâ ministre policije, ekonomije i građevinarstva.
Nebojša Medojević bi imenovao potpredsednika i ministra prosvete, a Knežević ministre saobraćaja i javne uprave. Socijalistička narodna partija izabrala bi ministre – zdravstva i sporta.
"I pored toga što je Vaša ponuda našim strankama za učešće u Vladi umanjena za jednog člana u odnosu na ponudu koju ste nam dali 21. oktobra, mi smo odlučili da je načelno prihvatimo i da krenemo u predviđenu unutarstranačku proceduru provjere takve naše odluke i eventualnog izbora naših kadrova na te funkcije. Zajednički smo odlučili da Vam vratimo ponuđeno Ministarstvo nauke, da slobodno raspolažete sa njim onako kako smo Vam prepustili i druge dvije najvažnije funkcije u Vladi, Ministarstvo finansija i generalnog sekretara Vlade", stoji u saopštenju predsednika NSD, PZP, DNP i SNP-a.
"Koncept ekspertske vlade najbolje rešenje"U novoj vladi pet resora trebalo bi da pripadne koaliciji "Mir je naša nacija", a jedan manje listi "Crno na bijelo". Među ponuđena četiri  resora ta lista traži da se nađe i MUP, što je ponuđeno DF.
"Koncept ekspertske vlade je najbolje rešenje i ostajemo u potpunosti privrženi toj ideji. Oko sektora bezbednosti nema diskusije, a to podrazumeva i MUP. Držimo se dogovora i poštovanja principa. Nećemo dozvoliti bilo kakvo kockanje sa nacionalnim interesima Crne Gore", kaže Dritan Abazović, nosilac liste "Crno na bijelo".
Različiti interesi tri liste koje su u avgustu osvojile tesnu većinu – 41 mandat moguće pomiriti, kaže profesor Miloš Bešić.
"Vrlo je teško procenjivati ko ima koliki kapacitet u pregovaranju. Zna se da da svaki ima visoki kapacitet ucenjivačkog kapitala. Bilo koja koalicija može da obori vladu u svakom trenutku. Meni se čini da nećemo imati vladu koja će trajati četiri godine. Za dve godine idu predsednički izbori, meni se čini da će zajedno s tim predsedničkim izborima se dešavati i ponovo parlamentarni izbori", kaže Miloš Bešić sa Fakulteta političkih nauka.
Ustavom Crne Gore propisano je da je rok za formiranje Vlade tri meseca od predlaganja mandatara, odnosno 8. januar.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Krivokapić: Ni prema kome nemam nikakvu obavezu

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Okt.2020

BEOGRAD - Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da je vizija pojedinih političkih lidera u Crnoj Gori jednostavna zamjena ministara u vladi, dok je njegova vizija, kako je istakao, promjena i reforma.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.