Bugarska, prelazna vlada pa izbori

Izvor: RTS, 22.Feb.2013, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska, prelazna vlada pa izbori

Posle ostavke Vlade Bojka Borisova, predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev razgovarao sa parlamentarnim strankama o formiranju prelazne vlade. Lideri političkih partija koje imaju predstavnike u Narodnom sobranju, imaju nedelju dana da se izjasne da li imaju većinu za formiranje nove vlade.

Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev razgovarao je sa parlamentarnim strankama o formiranju prelazne vlade. Vođe partija koje imaju predstavnike u Narodnom sobranju imaju rok od nedelju dana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da saopšte imaju li većinu za formiranje nove vlade.

Ni posle četiri sata razgovora predsednika sa političarima, ne zna se koje će stranke, do aprilskih vanrednih parlamentarnih izbora činiti novu prelaznu vladu.

"Građani traže promene, potrebna nam je stabilna država. Za sada ne možemo da budemo spokojni", kaže predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev.

Politički analitičar Dimitar Bečev tvrdi da nestabilna politička situacija u zemlji, nikome ne odgovara, ali da ona neće uticati na stabilnost Evropske unije.

Prošlogodišnji skok cene struje za 13 odsto Bugari su osetili tek u januaru. U ekonomskom nedeljniku "Kapital" kažu da bez obzira na to što su sva tri strana preduzeća za distribuciju energije kažnjena, češkoj kompaniji licenca najverovatnije neće biti oduzeta.

"Strane kompanije su u energetici učinile mnogo toga dobrog. Od 2005. godine gubitak u distribuciji su prepolovile. Najlakše je njih optužiti za sve, ali nije tako", kaže zamenik glavnog i odgovornog urednika "Kapitala" Ilin Stanev.

Najteže se živi na severozapadu zemlje. Prosečna plata u Bugarskoj je oko 400 evra, a stopa nezaposlenosti, u ovoj nasiromašnijoj članici Evroposke unije je oko 12 odsto.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bugarska, prelazna vlada do maja

Izvor: RTS, 22.Feb.2013

Parlament će najverovanije biti raspušten do kraja naredne sedmice a vanredni izbori slede do sredine maja, kaže bugarski predsednik Rosen Plevnelijev...Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev izjavio je danas da će raspisati prevremene izbore do sredine maja nakon neočekivane ostavke vlade..."Parlament...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.