Berluskoni suočen sa još jednim glasanjem o poverenju

Izvor: Blic, 02.Dec.2010, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni suočen sa još jednim glasanjem o poverenju

RIM - Bivši saveznik, a sada najveći rival italijanskog premijera Silvija Berluskonija, Đanfranko Fini, i nekoliko partija centra, saopštili su danas da će podneti zajednički predlog za glasanje o poverenju premijeru, dodatno produbljujući političku krizu u zemlji.

Predsedavajući Donjeg doma parlamenta Fini, stranka UDC i još tri manje stranke, zatražili su da Berluskoni podnese ostavku i omogući formiranje "čvrste i stabilne vlade, sposobne da se izbori sa ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i socijalnom krizom".

Njihov zajednički predlog stavlja dodatan pritisak na Berluskonija, koji se suočava sa još jednim glasanjem o poverenju 14. decembra, na inicijativu Demokratske stranke, najveće opozicione partije.

Datum kada bi moglo da se glasa o novom predlogu još nije utvrđen.

Savez koji može da računa na više od 80 poslanika u Donjem domu parlamenta mogao bi da porazi Berluskonija, ukoliko glasa kao blok, naveo je Rojters.

Osim sukobima unutar koalicije, italijanska vlada je oslabljena nizom korupcionaških i seks skandala i sporim ekonomskim rastom u trenutku kada ta država polako izlazi iz najgore recesije posle Drugog svetskog rata, a proteklih dana i tajnim američkim diplomatskim dokumentima koje je objavio veb sajt "Vikliks", u kojima je Berluskoni opisan kao "slab, tašt i neefikasan".

Berluskoni je, govoreći na marginama međunarodnog samita Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Kazahstanu, svoje rivale nazvao "neodgovornim".

Italijanski premijer kao jedinu alternativu vidi prevremene izbore.

Fini i njegovi saveznici, međutim, smatraju da bi prevremeni izbori bili "štetni", i da bi, ukoliko vlada padne, predsednik Đorđo Napolitano trebalo da imanuje prelaznu vladu da vodi zemlju do izbora 2013.

Berluskonijeva vlada je ugrožena od jula, kada je premijer svog dotadašnjeg saveznika Finija i njegove pristalice isključio iz vladajuće stranke Narod slobode, što ga je koštalo sigurne parlamentarne većine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.