Zastava Elektro ide radnicima?

Izvor: B92, Tanjug, 02.Sep.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastava Elektro ide radnicima?

Beograd -- Vlasnik fabrike "Zastava elektro" iz Rače Ranko Dejanović, posle višenedeljnog protesta radnika, odlučio je da svojih 77 odsto akcija pokloni radnicima.

Da će postati vlasnici Dejanovićevih akcija, radnici su najpre čuli od zamenika premijera i ministra policje Ivice Dačića, koji je jutros u Beogradu primio njihovu delegaciju. Radnici su, kako kažu, veoma zadovoljni ovakvim raspletom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali tu fabriku, koja proizvodi elektor opremu, ne žele da preuzmu ako Dejanović ne plati i dugove.

Radnici privatizovane fabrike Zastave elekro iz Rače kod Kragujevca, koji su od maja zbog neisplaćenih zarada, dopirinosa i dnevnica za rad u inostranstvu, organizovali proteste, blokade opštine i pruge, na korak su da postanu vlasnici te fabrike koja proizvodi kablove za automobile.

Vlasnik fabrike Ranko Dejanović, koji je radnike i doveo i doveo u takvu poziciju, odlučio je da im svoje akcije pokloni.

U saopštenju radnicima, koje pročitao za B92, Dejanović navodi da poklanja fabriku u koju je uložio sve što ima, pa nabraja - sredstva, radnu energiju, sposobnost i zdravlje. Dejanović kaže da radnike smatra poštenim, ali da ne može da se otrgne utisku da ih je neko politički instruisao.

"Doneo sam odluku da svoj radni angažman usmerim van Rače i da u drugoj sredini realizujem planove koje sam imao sa vama. Uveren sam da će državni organi ispitati sve navode koji su usmerene na rušenje mog ugleda i časti. Svojih akcija se odričem u vašu korist", poručio je Dejanović radnicima.

O ovakovom raspletu radnike Zastave Elektro obavestio je jutros zemenik premijera Ivica Dačić, koji ih je njihovu delegaciju primio u Beogradu. Predsavnik štrajkača Tomislav Veljković za B92 kaže da je vest o tome da je vlasnik spreman da pokloni akcije odlična, ali da je pitanje ko će vratiti dugove fabrike, koji trenutno iznose 200 miliona dinara.

"Ukoliko on to uradi to je jedna pozitivna stvar. Međutim ono što smo mi insistirali to je da je fabrika zadužena nekih 200 miliona a u tom delu ništa nismo postigli ni dogovorili sem da će gospodin Dačić da se založi kod ministra Dinkića da sednemo i pričamo o tim dugovanjima. Nama fabrika duguje 200 milona, trećina fabrike je prazna. Nama akcije ne znače ništa kada je evidentno da fabrika ne može da posluje zbog tolikog minusa", objašnjava Veljković.

Radnici tvrde da je Ranko Dejanović, inače suprug predsednice Skupštine Slavice Đukić Dejanović, sa druga dva vlasnika, počinio niz malverzacija od trenutka kada je 2006. kupio firmu. Radnik Tomislav Veljković kaže da su svu dokumentaciju o tome danas i predali Dačiću.

"Moje lično insistiranje i sindikata je bilo da se izvrši revizija privatizacije. Ja lično misli da oni beže od revizije privatizacije , jer ako to urade, ugovor će sigurno biti raskinut na osnovu izveštaja policije. Ako se ugovor raskine, onda neko naravno mora da odgovara zbog toga. To je onaj deo zašto smo bili kod gospodina Dačića kao ministra policije"

Osim što je pročitao saopštenje radnicima u kome najavljuje da će im pokloniti 77 odsto svojih akcija, Ranko Dejanović nije želeo da odgovara na tvrdnje radnika. Samo je izneo tvrdnju da je, kada je u februaru 2006. godine kupio Zastavu elektro, ta fabrika imala mnogo veće dugove nego danas. Inače, u agenciji za privatizaciju o poslednim dešavanjima u Zastavi elektro za sada nisu želeli da se oglašavaju, već saopštenje najavljuju za naredne dane, kada sve dobro analiziraju.

Inače, vlasnik "Zastave elektro" je konzorcijum na čijem je čelu Ranko Dejanović, suprug predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović, kupio je preduzeće kupio za 2,7 miliona dinara i obavezao se na investicije od 26 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.