Zaplenjena imovina kriminalaca vredna 150 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2010, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplenjena imovina kriminalaca vredna 150 miliona evra

BEOGRAD -

Vrednost zaplenjene imovine proistekle iz krivičnih dela iznosi oko 150 miliona evra, izjavila je danas ministarka pravde Snežana Malović, dok je ministar policije Ivica Dačić najavio još bolje rezultate u budućnosti u ovoj oblasti.

Otvarajući konferenciju "Oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim delom", ministarka Malović je navela da država ostvaruje i mesečni prihod u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iznosu od 15.000 evra izdavanjem u zakup privremeno oduzete imovine pravnim i fizičkim licima.

Ona je napomenula da je samo od prodaje pokretnih stvari oduzetih od vođe narko klana Darka Šarića na javnoj licitaciji do sada prikupljeno osam miliona dinara.

Ministarka je poručila da će oduzeta imovina biti ustupljena institucijama za sprečavanje organizovanog kriminala, kao i za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kazao je da je jedinica za finansijsku istragu za godinu dana obavila 35 istraga prema 323 lica, osumnjičena i optužena za krivična dela koja su na udaru zakona o oduzimanju imovine.

Prema njegovim rečima, pod istragom su bile 434 kuće, stanovi, poslovni prostori i drugi objekti, zatim 345 automobila, motora i teretnih vozila, kao i više od devet miliona evra i 20 miliona dinara.

Dačić je najavio da će se u budućnosti ostvarivati još bolji rezultati jer će se sredstva dobijena od oduzete imovine koristiti za poboljšanje kapaciteta svih državnih organa koji se bave tim problemom.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da Tužilaštvo ima nameru da Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom primeni i u dva slučaja okrivljenih za ratne zločine, ali nije precizirao o koja dva slučaja se radi.

"Pre svega taj zakon deluje preventivno, ali i kao kazna je izuzetan", rekao je Vukčević novinarima uoči početka konferencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.