Zanijer u Beogradu

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer u Beogradu

Civilna misija UN treba da ostane na KiM, da bude statusno neutralna i podstiče dijalog, rekao ministar Ivica Dačić tokom razgovora sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom. Potrebno je započeti dijalog, u čemu UNMIK ima ključnu ulogu, rekao ministar Goran Bogdanović.

U poseti Beogradu, šef civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji Lamberto Zanijero sastao se sa zamenikom premijera Ivicom Dačićem i ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je rekao da je sa šefom UNMIK-a razgovarao o potrebi da civilna misija UN ostane na Kosovu i Metohiji i da bude statusno neutralna.

Zamenik premijera je istakao i da je tokom susreta bilo reči i o neophodnosti da svi zajedno podstiču dijalog Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, da bi na taj način bila rešena sva otvorena pitanja.

Dačić je naveo da je bilo razgovora i o predstojećoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku, na kojoj će biti raspravljano o srpskom predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji, a kojoj će prisustvovati i Zanijer.

Ministar je istakao da je za Srbiju najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, i podsetio da MUP Srbije i UNMIK već nekoliko godina imaju potpisan sporazum o policijskoj saradnji.

Dačić je naveo da je saradnja do sada bila veoma dobra, da se nada da će tako biti i u buduće i dodao da "jedini problem predstavlja to što UNMIK stalno smanjuje broj ljudi".

Ministar policije je rekao da je Zanijeru preneo srpski stav da nije najbolje rešenje da KPS čuva srpske manastire i svetinje i da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju više poverenja u međunarodnu zajednicu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer složili su se da je neophodno da se ojača uloga UNMIK-a na severu pokrajine i u drugim sredinama nastanjenim pretežno srpskim stanovništvom.

Otvorena pitanja rešiti dijalogom

Šef civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji i ministar za Kosovo i metohiju Goran Bogdanović ocenili su da je neophodno što pre započeti dijalog, kao jedini način za rešavanje svih otvorenih pitanja, u čemu UNMIK ima ključnu ulogu, saopšteno je iz Ministarstva za KiM.

Ministar za Kosmet ističe da je način za rešavanje svih spornih pitanja primena sporazuma od šest tačaka. Prva tačka tog sporazuma je rešavanje pitanja carina , sada posebno aktuelnog zbog plana Euleksa da u septembru uspostavi carinu i na severu pokrajine.

Zato je na sastanku sa šefom Unimik-a dogovoreno da se što pre otklone sve prepreke, pa i pitanje carinskog pečata, kako bi mogao da se primenjuje Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoisitočnoj Evropi.

Ministar je naglasio da je Srbija spremna na kompromisna rešenja i da  je prihvatljivo da se carinska dokumenta overavaju pečatima sa natpisom "Euleks-Kosovo-carina".

Ministar Bogdanović je insistirao da UNMIK obezbedi sigurnost i potpunu slobodu za sve građane južne pokrajine, vraćanje uzurpirane imovine i pravo na povratak raseljenih.

Bogdanović je izrazio zabrinutost zbog odluke Kfora da bezbednost srpskih manastira na Kosovu i Metohiji poveri Kosovskoj policijskoj službi navodeći da je takva odluka " uznemirila Srbe u južnoj pokrajini", imajući  u vidu ranija negativna iskustva negativna iskustva.

Na sastanku je predloženo da, u cilju efikasnijeg uspostavljanja mera stabilnosti, Unmik generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija izveštaje o stanju na Kosovu i Metohiji podnosi svaka dva meseca, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.