Zamršeni odnosi u MUP-u i policiji?

Izvor: Politika, 07.Nov.2012, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamršeni odnosi u MUP-u i policiji?

U medijima je često „ministar unutrašnjih poslova” popularnije označavan kao „ministar policije” što nije baš najtačnije

Ivica Dačić, premijer i ministar policije rekao je, dan po izbijanju afere, komentarišući informacije o „prisluškivanju” Tomislava Nikolića, predsednika Srbije i Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika vlade, „da to nema veze sa njim, već sa policijom”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << U vezi sa tim, dodao je on, u policiji ne postoji jasan sistem nadzora i kontrole akcija. Kako to može da bude? Ova Dačićeva izjava zbunila je mnoge, budući da građani Srbije i te kako premijera i ministra povezuju sa radom policije s obzirom na to da je najčešće on taj koji prvi objavi „spektakularna hapšenja”, ali i druge bitne informacije vezane za rad MUP-a, odnosno Direkcije policije. U medijima je često „ministar unutrašnjih poslova” popularnije označavan kao „ministar policije”– što nije baš najtačnije.

Od početka Dačićevog prvog mandata ministra u prošloj vladi, u više navrata kružile su ali i bile demantovane spekulacije o netrpeljivosti njega i Milorada Veljovića, direktora policije. Preciznije, u prvi plan se naglašavalo jedinstvo MUP-a naročito u borbi protiv kriminala i korupcije i niko, do nedavnog izbijanja afere prisluškivanja nije javno govorio o podeljenosti nadležnosti i odgovornosti ministarstva i direkcije.

Kako je objavljeno u godišnjem informatoru o radu MUP-a, unutrašnje organizacione jedinice ministarstva su Kabinet ministra, Sekretarijat,Direkcija policije,Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije,Sektor unutrašnje kontrole policije, Sektor finansija, ljudskih resursa i zajedničkih poslova, Sektor za vanredne situacije i Služba interne revizije. Oni su dakle direktno odgovorni ministru.

Sa druge strane, prema Zakonu o policiji, na čelu Direkcije policije je direktor i u njegovoj nadležnosti je celokupan uniformisani i neuniformisani sastav. Njemu su odgovorni načelnici svih uprava u sedištu Direkcije policije, načelnik policijske uprave za grad Beograd, kao i načelnici područnih policijskih uprava.

U članu osam, Zakon o policiji predviđa da ministar može da zahteva izveštaje, podatke i druga dokumenta u vezi sa radom policije. Predstavnik policije ministru, redovno ali i na njegov poseban zahtev, podnosi izveštaje o radu policije i o svim pojedinačnim pitanjima iz delokruga policije.

Zakon je predvideo i da ministar daje policiji smernice i obavezna uputstva za rad, ali uz poštovanje operativne nezavisnosti. Ovo je možda i ključna rečenica zakona, koja govori o tome da bi Direkcija policije, odnosno da bi operativni policijski rad trebalo da bude nezavisan od političkog uticaja. Ipak, zakon ostavlja mogućnost da ministar, u okviru svoje nadležnosti, može policiji da naloži određene zadatke i preduzimanje određenih mera.

Imenovanja vodećih ljudi policijskih uprava i stanica su podeljena između ministra i direktora. Tako po zakonu ministar imenuje i razrešava načelnike područnih policijskih uprava (koji su prvi ljudi, tačnije direktori uprave), dok direktor policije, po ovlašćenju imenuje i razrešava komandire policijskih stanica, koji su niži rang i pod čijom su „palicom” uniformisani i policajci u civilu ali ne i ostali službenici.

Kada je reč o angažovanju specijalnih jedinica policije za posebne bezbednosne zadatke, to može da odobri jedino ministar na osnovu predloga za angažovanje, koji mora da sadrži plan i procenu.

D. Vukosavljević

objavljeno: 07.11.2012.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vrh policije nije saslušan

Izvor: Danas, 07.Nov.2012

Niko od visokih funkcionera MUP nije do danas saslušan u vezi s prisluškivanjem predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, kao ni u vezi sa incidentom na auto-putu, kada je navodno presečena kolona automobila u kojoj je bio Nikolić, saznaje Danas u vrhu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.