Zajedno protiv lažnih azilanata

Izvor: RTS, 11.Nov.2010, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajedno protiv lažnih azilanata

Ministri policije Srbije i Bavarske dogovorili niz zajedničkih akcija kako bi se rešio problem lažnih azilanata. Lažni azilanti sa neosnovanim zahtevima, biće ubrzanim postupkom vraćeni i neće dobijati novac za povratak, rekao ministar Dačić.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Bavarske, Ivica Dačić i Joahim Herman dogovorili su niz zajedničkih akcija u cilju rešavanja problema lažnih azilanata.

"Glavna tema sastanka, osim bilateralnih odnosa, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bili su i problemi sa takozvanim lažnim azilantima", rekao je Dačić posle razgovora u Minhenu, i podsetio da u Nemačkoj, uz Švedsku i Belgiju, boravi najveći broj lažnih azilanata iz Srbije.

Dačić je istakao da u sve tri zemlje "niko ne postavlja pitanje i ne govori o tome da će to ugroziti viznu liberalizaciju, niti naš evropski put, ali da može da ga oteža".

"Zbog toga je bitno da se broj lažnih azilanata smanji, a najveći broj njih su Romi i Albanci", rekao je Dačić.

I Nemačka i Švedska i Belgija su javno već saopštile da nikakvih političkih azila neće biti, imajući u vidu da je Srbija demokratska zemlja i da nema nikakvih razloga za to, podsetio je ministar.

Prema njegovim rečima, pošto je da je reč o lažnim azilantima, sa neosnovanim zahtevima, biće primenjen ubrzani postupak vraćanja i neće dobijati novac za povratak.

Dačić je najavio da će srpska policija istržiti "elemente organizovanosti, odnosno kriminala, kada je reč o onima koji ih organizuju da idu, dajući im lažna obećanja", kao i da će, sa graničnim policijama, Makedonije i Mađarske, u narednom periodu pooštriti kontrole.

Srbija ima veoma dobru saradnju sa policijskim strukturama Nemačke, naročito sa pokrajinama Baden Vitenbergom i Bavarskom, istakao je Dačić. U Bavarskoj živi oko 100.000 ljudi sa srpskim državljanstvom.

"Drago mi je da bavarska policija sa tim ljudima nema nekih većih problema", naglasio je ministar Dačić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.