Zadaci nove vlasti: Odlučno u nove pobede

Izvor: BKTV News, 13.Jul.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadaci nove vlasti: Odlučno u nove pobede

Novi kabinet budućeg premijera Srbije Ivice Dačića nastaviće da realizuje ključne ciljeve prethodne vlade. Međutim, ova vlada mora biti odlučnija u svojim namerama da menja situaciju u Srbiji. Energiju promena daće sigurno koalicija oko SNS koja će držati „energiju“ buduće vlade, ali ne i njeno kormilo. Kabinet Ivice Dačića, dakle, mora biti efikasniji i zbog toga što neće biti direktnog pritiska ili vođenja vlade iz kabineta predsednika Srbije, kao što je to bilo u vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Mirka Cvetkovića pod komandom Borisa Tadića.
Ivica Dačić kao mandar nove vlade pokušaće da pokaže svoju veštinu „političkog menadžera“, ali i čoveka koji će i dalje biti na čelu policije. Ivica Dačić je bio vešt igrač u Cvetkovićevoj vladi i pokazao je sposobnost političke adaptacije u izboru partnera prilikom sastavljanja nove vlade. Lider DS Boris Tadić se preračunao u oceni Ivice Dačića i njegovih političkih veština. Očigledno je da su Ivica Dačić i Mlađan Dinkić nadigrali Borisa Tadića. SNS nije bila vlast već parlamentarna partija i sada ima veliki zadatak da kao vodeća partija „balansira“ između iskusnih političkih „plejmejkera“ vlasta kao što su Dačić i Dinkić.
Nova Vlada Srbije po svojoj političkoj matrici ima jednu levu koaliciju oko SPS-a i dve koalicije desnog političkog centra (SNS i URS). Politička i ekonomska situacija u Srbiji nalaže „socijalnu državu“ s jedne strane i bolne ekonomske mere koje će udariti na standard građana Srbije.Treba, dakle, pomiriti levu politiku „socijalnog balansa“ i umerenu desnu politiku jačanja države i radikalizacije finansijske politike. SPS po svojim koncepcijama je partija u čijem programu ima državnog intervencionizma.
Neoliberalna politika URS ima elemente regionalističke decentralizovane Srbije, uz prateći regionalni razvoj. SNS ima u svom programu i levog i desnog političkog orjentira, ali je bitno kako će se snaći pred iskušenjima SPS-PUPS-JS i URS.
Sada je vreme da mudra i odgovorna politika dobije primat. Nikako ne bi smelo da se dogodi da SNS bude „izigrana“ od manjih partija koje se kasnije mogu opet prešaltati u neke nove vlastodržačke koalicije. Nisu sproni politički principi za sastav nove vlade, niti partije koje čine vladajuću većinu. Ono što može biti sporno jeste pragmatičnost principa u načinu upravljanja Srbijom i međusobna solidarnost partija shodno međusobnim interesima, ali i stanju u Srbiji.
Tomislav Kresović
Tweet
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.