Zabranjena Parada, aktivisti prošetali

Izvor: Studio B, 27.Sep.2013, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjena Parada, aktivisti prošetali

Biro za koordinaciju bezbednosnih službi odlučio je da zabrani Paradu ponosa, koja je bila zakazana za 28. septembar u Beogradu.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, rekao je u Dnevniku RTS-a da su svi skupovi zakazani za subotu, uključujući i kontramitinge desničarskih organizacija, zabranjeni iz bezbednosnih razloga. 

"Bezbednosne procene su govorile >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da postoji ozbiljna pretnja da može doći do ugrožavanje života ljudi. Bez ikakvih političkih konotacija, doneta je jedinstvena odluka da se svi skupovi zakazani za sutra zabrane", kazao je Dačić i istakao da je odluka doneta isključivo na osnovu procene bezbednosti. 

On je kazao da se priključio sastanku Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, iako nije član tog tela, kao i da je odluka doneta jednoglasno. Sednici Biroa, kome je predsedavao šef tog tela i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, prisustvovali su šefovi bezbednosnih službi i predstavnici policije i tužilaštva.   

"Nesumnjivo da ima dosta onih koji misle da bi bilo dobro, naročito zbog evropskih integracija, da ode ta slika da je Parada održana. S druge strane, postavlja se pitanje šta ako odu drugačije slike, šta ako padne ljudski život", upitao se premijer. On je kazao da bi "cena bila visoka" ako bi došlo do stvaranja "atmosfere haosa u društvu", kao prilikom Parade ponosa 2010. godine.

Dačić je rekao da očekuje da će sve reakcije na neodržavanje Parade biti negativne, ali je istakao da od skupa ne treba praviti "politički spektakl". "Još treba sačekati. Sigurno će doći te teme na dnevni red, ali sada su bezbednost i sigurnost na prvom mestu", kazao je premijer i dodao da bi za sledeću godinu trebalo sprovesti "političku akciju" da bi Parada ponosa prošla "bez problema".   

Parada ponosa bila je zakazana za subotu, 28. septembra, u beogradskom parku Manjež, a bilo je najavljeno da će povorku čuvati 6.500 policajaca. 

Pokret Dveri saopštava da sprečavanje parade predstavlja pobedu porodičnih vrednosti. Pristalice ovog pokreta, koji su tokom večeri na oko sat vremena blokirali saobraćaj na raskrsnici ulica Srpskih vladara i Kneza Miloša, razišli su se posle odluke Biroa za koordinaciju službi bezbednosti da se Parada ponosa sutra ne održi.

Oni su rekli da su nameravali da ostanu na toj raskrsnici da je doneta odluka da se parada održi. Pokret Dveri navodi da pozdravlja odluku Biroa i ocenjuje da je sprečavanje parade prvi korak u odbrani porodičnih vrednosti.

 

LGBT aktivisti ipak, prošetali

 

Grupa LGBT aktivista prošetala je sinoć centrom Beograda, uprkos proceni nadležnih državnih organa da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje Parade ponosa. Šetnja je krenula od Vlade Srbije do Doma Narodne skupštine i prošla je bez incidenata. Kako je rečeno u MUP-u, nije bilo incidenata niti privođenja, a pripadnici policije otpratili su učesnike po završetku protesta.

Grupa od više desetina aktivista okupila se sinoć oko 11 sati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici odakle je ulicom Kneza Miloša, praćena novinarima, prošetala do Skupštine Srbije.

Povorku, na čijem su čelu bile zastave duginih boja i transparent "Ovo je Prajd", obezbeđivale su jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija.

Učesnici šetnje zadržali su se oko pola sata na platou ispred Doma Narodne skupštine i uzvikivali "Ovo je Prajd, ovo je Srbija", "Pobeda, Pobeda", "Živela ljubav".

Protestna šetnja protekla je bez incidenata, izuzev nekoliko pogrdnih dobacivanja, a saobraćaj u centru grada, koji je u vreme trajanja šetnje bio delemično zatvoren na raskrnici Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša, ubrzo je normalizovan.

"Nećemo se skloniti, jer nismo mi ti koji treba da budu sklonjeni sa ulica, niti treba da budemo izolovani. Ovo je prvi korak da bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se krijemo", rekla je Tanjugu članica organizacionog odbora "Prajda" Maja Mićić.

Uz poruku "Nećemo nestati", Mićić je naglasila da će pripadnici LGBT populacije imati Prajd svakog dana 365 dana u godini, dokle god "državne institucije i društvo ne budu spremni da se pozabave onim o čemu govore".

Član organizacionog odbora "Parade ponosa" Goran Miletić izjavio je da je jedini cilj okupljanja LGBT aktivista u Beogradu demonstracija osnovnih ljudskih prava.

"Cilj je da pokažemo da i mi imamo pravo na slobodu okupljanja, da sloboda okupljanja mora biti garantovana svim građanima koji žele da se okupe. Danas nam je ta sloboda uskraćena a mi smo večeras pokušali da je uživamo", rekao je Miletić Tanjugu.

Dramaturg Biljana Srbljanović, koja se pridružila protestu, rekla je da se ničim ne može pravdati osporavanje prava građanima da prošetaju, istaknu svoju zastavu i budu ponosni na ono što jesu.

"Ovo večeras ima više smisla nego sutrašnje održavanje ''prajda'' koje bi bilo umiveno, zaključano u jednom parku i da se do poslednjeg trenutka ne zna da li će biti održan ili ne. Ovo su građani čiji je ovo grad, izašli su da se okupe i da pokažu da imaju pravo da žive", rekla je Srbljanović Tanjugu.

Skup je, inače, sazvan iznenada, SMS porukama koje su organizatori samo sat vremena pre okupljanja ispred Vlade Srbije poslali aktivistima i novinarima.

 

Brisel i Vašington razočarani zbog otkazivanja Prajda

 

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom i komesar EU za proširenje Štefan File izrazili su žaljenje zbog otkazivanje Parade ponosa u Beogradu, a američka ambasada u Srbiji saopštila da je "veoma razočarana" odlukom vlade Srbije da otkaže ovogodišnji skup LGBT aktivista.

"Stvarno mi je žao što Parada ponosa u Beogradu nije dozvoljena", napisala je jutros Malmstrom na svom tviter nalogu dodajući da bi održavanje parade predstavljalo dobru priliku da se pokažu poštovanje i tolerancija.

Svoje razočarenje zbog zabrane Parade je, takođe putem tvitera, sinoć izrazio i komesar za proširenje Štefan File, koji je napisao da zabranom propuštena još jedna prilika da se demonstrira poštovanje za osnovna ljudska prava.

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je "veoma razočarana" odlukom vlade Srbije da otkaže Paradu ponosa 2013.

"Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda udruživanja su glavne vrednosti ljudskih prava, a njihova zaštita i osiguranje za svakog građanina su osnovna odgovornost svake demokratske vlade", navedeno je u saopštenju američke ambasade dostavljenom Tanjugu.

Ta prava su, kako se ističe, osnovna ljudska prava koja dele svi na osnovu naše čovečnosti i nisu rezervisana za bilo koju pojedinačnu grupaciju u tom društvu.

U saopštenju se takođe osuđuju antidemokratske pretnje nasiljem protiv učesnika Parade i naglašava da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".

"Ponavljamo našu snažnu i dalju podršku razvoju i jačanju demokratskih vrednosti u Srbiji i još jednom se obavezujemo da ćemo podržavati ljudska prava za sve", stoji u saopštenju.

Švedska ministarka za odnose sa EU Brigita Ulson, koja je trebalo da se obrati učesnicima Parade ponosa, izjavila je sinoć u Beogradu da je odluka o zabrani Prajda katastrofalna i razočaravajuća.

"Mislim da je srpska Vlada propustila jednu priliku da EU pokaže istinsku posvećenost očuvanju osnovnih ljudskih prava, jer Parada ponosa je provera poštovanja prava na okupljanje i prava na izražavanje. Propustili su tu priliku, ja sam zbog toga vrlo tužna", rekla je za B92 švedska ministarka.

Ona je dodala da smatra da će ovo izazvati veliku raspravu unutar EU o posvećenosti Vlade Srbije očuvanju osnovnih ljudskih prava.

"Zemlje koje su vrlo angažovane po tom pitanju insistiraće da bude nastavljen dijalog o tome. Verujem u proširenje, verujem u veću EU i u snažniju EU, ali sa podrškom dolaze i obaveze, koje u ovom slučaju Srbija nije ispoštovala", napominje Ulson, dodajući da ova odluka svakako neće pomoći Srbiji na putu ka EU.

Ulson kaže i da je Vlada Srbije trebalo danas da pokaže da zaista veruje u osnovna ljudska prava kao što su sloboda izražavanja i okupljanja, a da je ta prilika propuštena.  

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.