Vučić šef Mišćevićevoj?

Izvor: B92, 03.Sep.2013, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić šef Mišćevićevoj?

Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić još razmišljaju koja je opcija bolja za novog direktora Kancelarije za evropske integracije.

Dilema je da li bi na to mesto trebalo postaviti nestranačku ličnost ili partijski kadar, saznaje Danas iz više izvora u vrhu Vlade Srbije.

Prema rečima sagovornika ovog lista, još nije doneta odluka ni o tome ko će biti šef >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državne delegacije za pristupne pregovore sa EU, dakle ključna politička ličnost koja će biti šef glavnom pregovaraču Tanji Miščević i koja će zemlju predstavljati na međuvladinim konferencijama sa zemljama članicama Unije. U Vladi se pretpostavlja da bi Aleksandar Vučić mogao da preuzme tu funkciju, posebno jer je lično on predložio Miščevićevu za glavnog pregovarača.

Kako Danas saznaje, u igri za direktora Kancelarije, koji bi na toj funkciji nasledio predstavnika URS Milana Pajevića, tri su kandidata. Prva, i kako sagovornici ovog lista kažu, najbolja opcija je da na čelu Kancelarije bude glavni pregovarač, odnosno Miščevićeva. To je i najlogičnije rešenje, kažu naši sagovornici, jer Kancelarija po opisu posla treba da "opslužuje" pregovarača i njegov tim.

Druga opcija je da direktor Kancelarije bude Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za EU. Sagovornici Danasa podsećaju da i drugi ministri bez portfelja, Aleksandar Vulin i Sulejman Ugljanin, imaju kancelarije u svojoj nadležnosti, za KiM i za nerazvijena područja, pa bi bilo "logično" da i Ružić dobije svoju. Međutim, kako je objašnjeno, to bi značilo da SPS, čiji je Ružić kadar, "dobija previše ingerencija u vezi sa EU, sa čime SNS teško da će se složiti".

Treća opcija je da tu funkciju preuzme neko iz Kancelarije, a najveće šanse za to ima dugogodišnji zamenik direktora Srđan Majstorović, koji dobro poznaje materiju, dugo je u toj instituciji, nikome se nije politički zamerio i ne pripada nijednoj političkoj stranci.

Stranački vojnici

Najlošije rešenje bi, kažu izvori Danasa iz Vlade, bilo da Kancelariju preuzme neki stranački vojnik bez dovoljno iskustva sa procesom evropske integracije. U javnosti se spekuliše da bi to mogla da bude Ljubica Vasić, pomoćnica ministra spoljnih poslova za EU i kadar SNS, ali to je malo verovatno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ružić: Okrećemo se radu i rezultatima

Izvor: Kurir, 04.Sep.2013, 14:34

Želim da dva najuticajnija političara u ovom procesu, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, u meni i Mišćevićevoj imaju snagu i energiju potrebnu za taj izazov, naveo je ministar bez portfelja..BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.