Vučić i Dačić teško mogu da zamene mesta bez izbora

Izvor: Politika, 19.Mar.2013, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Dačić teško mogu da zamene mesta bez izbora

Izjava predsednika skupštine da bi Aleksandar Vučić bio najbolje rešenje za premijera može da se tretira kao legitiman partijski i lični stav, kaže Branko Ružić (SPS)

Rekonstrukcija vlade još nije bila tema razgovora u okviru vladajuće koalicije. Ukoliko bude, ona će biti rezultat dogovora koalicionih partnera, tvrde predstavnici stranaka vladajuće koalicije. Svi izbegavaju da kažu da li je, u okviru rekonstrukcije, moguće da premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik, zamene mesta.

Za analitičare je takva rotacija malo verovatna bez izbora, jer je „teško zamisliti da SPS na tako nešto pristane”.

Da će, sasvim izvesno, rekonstrukcije Dačićevog kabineta da bude, za sada je jedino Aleksandar Vučić više puta najavljivao. Ostali lideri stranaka koje čine vladu, uključujući i Dačića, uglavnom, odgovarali su da od nje ne beže, ali su isticali da „o tome nije bilo razgovora”. I dok se čekaju rezultati sutrašnjih briselskih razgovora Dačića i Hašima Tačija, od kojih zavisi hoće li Srbija dobiti datum za pregovore sa EU, od čega, opet, zavisi sudbina vlade, u medijima se uveliko sastavljaju liste ministara koji će morati da se oproste od vlade, ali tek je poneko pomenuo da bi Dačić i Vučić mogli zameniti mesta.

Izjava Nebojše Stefanovića, predsednika parlamenta i potpredsednika SNS-a, da bi „Aleksandar Vučić bio najbolje rešenje za premijera”, aktuelizovala je priču o „rotaciji na vrhu”, mada je Stefanović rekao da o tome nije bilo razgovora. Stefanovićeve reči da će „to zavisiti od Vučića i od dogovora koji napravi sa Ivicom Dačićem”, ostavljaju mesta za dodatne spekulacije.

Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS-a, kazao je za „Politiku” da kao zvaničnik SPS-a ne može da komentariše nešto što nigde zvanično nije pominjano, ni u SPS-u, ni u zvaničnoj komunikaciji lidera vladajuće koalicije.

Ružić je rekao: „Stefanovićeva izjava može da se tretira kao legitiman partijski i lični stav, a takvi stavovi mogu dolaziti iz raznih partija, od različitih funkcionera i političkih lidera”. Ružić podseća da su socijalisti više puta ponovili da je dobrodošao „svaki model koji vladu premijera Ivice Dačića može da unapredi i da je učini efikasnijom, ali za to je, naravno, potreban dogovor i konsenzualni pristup, pre svega, lidera koalicije”. On je dodao da ne očekuje da će se „dogovori o rekonstrukciji vlade, ako do nje dođe, desiti pre sredine aprila”.

Ni u URS-u nismo dobili konkretan stav o eventualnoj rotaciji na čelu vlade. Vladimir Ilić, šef poslaničke grupe URS-a, kazao je: „Nije bilo razgovora sa partnerima o rekonstrukciji i o personalnim rešenjima, ako bude potrebe da se o tome razgovara, razgovaraćemo”. Ilić je istakao da je „ovo vlada u kojoj se o stvarima dogovara i koja radi u interesu države i naroda, radi se timski i veoma smo zadovoljni koordinacijom i sa premijerom i sa prvim potpredsednikom vlade”.

Dr Neven Cvetićanin, poslanik SDPS-a, nije želeo da licitira „kadrovskim rešenjima i rotacijom, jer je to pitanje najužeg državnog vrha i njihove procene šta je najkorisnije za državnu politiku u ovom momentu”. Cvetićanin je dodao: „Jedino što mogu da kažem jeste to da je, načelno, u ovom momentu za državni interes pogodnije da vlada bude rekonstruisana na brz i efikasan način nego da se ide na izbore, jer vlada još uvek ima legitimitet”. On naglašava da je „pravo pitanje koji političar ima i legitimitet za sprovođenje određene politike, a Aleksandar Vučić je svakako jedan od onih koji u ovom momentu imaju značajan legitimitet, što je vidljivo po tome što je on funkciji prvog potpredsednika vlade dao veći značaj nego što je ona imala u nekim drugim vladama”.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kazao je da sve zavisi od SNS-a, koji „ima mogućnost da mišljenje Nebojše Stefanovića o Vučiću kao najboljem rešenju za premijera, proveri u praksi, tako što će izaći iz ove vlade i izazvati nove izbore”. Stanković je ubeđen da je Stefanovićeva ideja ostvariva samo posredstvom nekih izbora jer „zaista ne verujem da bi SPS pristao da se u okviru rekonstrukcije vlade promeni premijer Dačić”. On dodaje da ne zna kako bi na tako nešto reagovao URS. Stanković je rekao da se Stefanovićeva izjava može tumačiti na dva načina: „Ili je on izneo lični stav, ili je to poruka SNS-a da ne isključuje neke izbore u skorije vreme. Što se tiče mogućnosti da, bez izbora, Dačić i Vučić zamene mesta, to je u domenu teorije. Mislim da se tako krupne političke promene neće desiti bez izbora”.

M. Čekerevac

objavljeno: 19.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Vladi stručnjaci, u BG-u izbori?

Izvor: B92, 19.Mar.2013

Beograd -- Ivica Dačić i Aleksandar Vučić počinju konsultacije o rekonstrukciji Vlade, pišu "Novosti" navodeći da će se ujedno razmatrati i izazivanje izbora u Beogradu...Prema nezvaničnim saznanjima "Večernjih novosti", čim se premijer Ivica Dačić vrati sa pregovora u Briselu započeće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.