Uskoro nove dozvole i tablice

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Jan.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro nove dozvole i tablice

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će uskoro početi izdavanje novih vozačkih i saobraćajnih dozvola i registarskih tablica.

Govoreći na godišnjoj analizi rada ministarstva u Palati Srbija, Dačić je rekao da će jedan od prioriteta biti i omogućavanje efikasnog i brzog ostvarivanja prava građana, pre svega u oblasti upravnih poslova i izdavanja ličnih dokumenata.

"Da se što više onemogući i spreči maltretiranje građana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koliko je u našoj moći, sa ograničenim brojem zaposlenih, da se napravi efikasan sistem, da građani brzo i lako mogu da dolaze do ličnih dokumenata. To neće biti lako, pre svega zato što nemamo dovoljno kapaciteta", rekao je Dačić.

Prvobitno je bilo predviđeno da se nove tablice i dozvole izdaju od jula 2008. godine. Izdavanje je odloženo, a mediji su prenosili da su postojali problemi sa štampanjem saobraćajnih dozvola kao i da su nadležni želeli da izbegnu gužve u isto vreme kada je počelo izdavanje biometrijskih pasoša i ličnih karata.

Novi pravilnik predviđa da se postojeće tablice, sa zastavom SRJ odnosno SCG, zamene u roku od godinu dana, pri redovnom produžetku registracije.

Nove tablice biće bele boje, sa plavim poljem na levoj strani, na kojoj je ispisana međunarodna oznaka Srbije - SRB.

Na tablici će biti crnim latiničnim slovima ispisana oznaka registarskog područja, potom crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kojeg je ćirilicom ispisana oznaka registarskog područja.

Umesto kombinacije četiri do šest brojeva, kao dosad, registarska oznaka sastojaće se od tri ili četiri cifre i kombinacije slova na dve pozicije. U kombinaciju ulaze sva srpska latinična slova, kao i slova W, X i Y.

Saobraćajna dozvola biće veličine kreditne kartice - dimenzija 54 sa 86,5 milimetara, sa tekstom na srpskom i na engleskom jeziku, moći će da se automatski očitava i imaće više zaštitnih elemenata.

Novost je registraciona nalepnica, koja će se lepiti na vetrobransko staklo pri prvoj i svakoj sledećoj registraciji.

Registarske oznake imaće 59 gradova i opština, što znači da se uvodi 18 novih oznaka.

Nova područja su Aleksinac (AL), Bačka Palanka (BP), Bačka Topola (BT), Bečej (BČ), Velika Plana (VP), Vrbas (VB), Inđija (IN), Kanjiža (KA), Knjaževac (KŽ), Kovin (KO), Negotin (NG), Prijepolje (PP), Petrovac na Mlavi (PT), Svilajnac (SV), Smederevska Palanka (SP), Stara Pazova (ST), Ćuprija (ĆU) i Šid (ŠI).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.