Izvor: Danas, 13.Okt.2015, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unesko

Da li je to što se zahtev samoproglašene kosovske države, koji je u njeno ime podnela Albanija, bez glasanja našao u zvaničnom dnevnom redu Izvršnog saveta Uneska "mala, ali važna proceduralna pobeda" u velikom diplomatskom ratu, koji tek predstoji u Svetskoj organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu, a čiji je krajnji ishod, ipak, neizvestan? Iako ne treba isključiti taktiku iznenađenja u završnici, gledano iz "zapadnocentričnog ugla" moglo bi se reći da je situacija jasna. Kad >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je reč o glasačkoj matematici u telima Uneska, čak je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić sklon formulaciji da je "istina na našoj strani, ali ne i brojke".

Zahtev Albanije podržalo je 47 od 195 članica Uneska, a odmah posle usvajanja dnevnog reda Izvršnog saveta Rusija, Kina, Brazil, Argentina, Kuba i Španija stavile do znanja da su protiv ovog presedana. Opšte je mesto da je, ukoliko Priština i dobije preporuku Izvršnog saveta, odluka Generalne skupštine Uneska stvar visoke politike, a u ovom slučaju takoreći i prva provera globalnog odnosa snaga posle ruske vojne intervencije u Siriji. Utoliko je za sve ulog u ovoj igri veći, iako zapadni diplomatski krugovi spekulišu da je Beograd, uprkos javnoj retorici, navodno već pristao na kosovsko članstvo u Unesku u okviru šireg plana "normalizacije odnosa" sa svojom južnom pokrajinom.

Priština je u ovu priču ušla na jakim leđima Zapada. Iako je Unmik, držeći se Rezolucije 1244 SB UN, odbio da preda Unesku njen zahtev za članstvo u Unesku, "prijatelji Kosova" prešli su na "model" Palestine, koja je, doduše, na prijem čekala 22 godine. Tu su i novi momenti - generalni direktor Uneska Irina Bokova se posle višegodišnjeg izbegavanja nedavno, ipak, srela sa kosovskim zvaničnicima, a Sekretarijat Uneska na svom sajtu objavljuje dokumenta sa titularom "Republika Kosovo", iako je KiM zvanično protektorat UN, pod kojim je od 1999. uništeno više od 135 pravoslavnih crkava i manastira.

Čak se zaboravlja i da Priština nikada nije podnela izveštaj koji su tražile UN zbog učešća kosovskih institucija u martovskom pogromu nad Srbima i SPC na KiM 2004. godine. Možda neko misli da će sve to, kao u baladi Bijelog dugmeta "prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš..", bez obzira što su na Uneskovu listu svetske kulturne baštine u "autonomnoj pokrajini Kosovo", zvanično pod Srbijom, članicom ove organizacije, upisani srednjovekovni srpski manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodce Ljeviške, koji se istovremeno nalaze i na listi ugrožene svetske baštine.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.