UNHCR će pomoći u rešavanju pitanja azila u Srbiji

Izvor: Akter, 09.Apr.2015, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR će pomoći u rešavanju pitanja azila u Srbiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i novi šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Beogradu Hans Fridrih Šoder izrazili su spremnost za nastavak saradnje Srbije i UNHCR-a

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Šoder Dačiću predao kredencijale o stupanju na dužnost i potvrdio da će tokom svog petogodišnjeg mandata nastaviti aktivnostima koje UNHCR već dugo vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sprovodi u Srbiji.

Na sastanku su razmatrana pitanja u vezi s pronalaženjem rešenja za raseljena lica u Srbiji, uključujući i sprovođenje Regionalnog stambenog programa za izbeglice.

Novi šef Predstavništva UNHCR-a je pozitivno ocenio aktivnosti Srbije na planu smanjenja broja lica bez državljanstva i izrazio spremnost UNHCR da pomogne u rešavanju pitanja azila u Srbiji, navodi se saopštenju ministarstva.

Dačić je naveo da u Srbiji u dugotrajnom raseljenju ima veliki veliki broj izbeglica iz regiona i interno raseljenih lica s Kosova i izrazio očekivanje da će, uprkos pomeranju fokusa s Balkana na nove izbegličke krize, UNHCR nastaviti pun angažman u Srbiji, kao i na Kosovu.

Ministar je istakao da ni posle 16 godina nisu stvoreni uslovi za održiv povratak interno raseljenih lica na Kosovo i rekao da je Srbija posvećena rešavanju tog pitanja. Takođe je naveo da u Srbiji sve više ljudi traži azil.

Šoder je izrazio zadovoljstvo zbog početka primene Regionalnog stambenog programa za izbeglice u Srbiji i najavio nastavak bliske saradnje s institucijama po ovom pitanju, dok je Dačić izrazio uverenje da će Srbija, kao najveći korisnik, nastaviti s aktivnostima u cilju efikasnog sprovođenja tog Programa.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.