U Srbiji i Hrvatskoj akumulirana politička volja za intenziviranje dijaloga

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jul.2016, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji i Hrvatskoj akumulirana politička volja za intenziviranje dijaloga

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas u Subotici da je posle dugo vremena u Srbiji i Hrvatskoj akumulirana konkretna politička volja za pokretanje i intenziviranje dijaloga na najvišem nivou.

Dačić je na obeležavanju godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, gde je bio sa šefom hrvatske diplomatije Mirom Kovačem, kazao da Beograd poštuje "čvrste i dugotrajne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << veze" hrvatske manjine sa Hrvatskom kao njenom maticom, ali i to što "hrvatska zajednica u Srbiji uspešno artikuliše svoje političke ciljeve i čuva svoj identitet, kulturu, tradiciju i veru", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"U ukupnim odnosima Srba i Hrvata potrebno je što više razgovarati i susretati se, upoznati probleme manjina koje žive u obe države. Nedostatak kontakta, dijaloga i susreta na najvišem nivou doprinosi jednostranoj slici koja se usled nedostatka informacija o konkretnim činjenicama dalje konstruiše u isključivo negativnom kontekstu, što je destruktivno i ne doprinosi željenim ciljevima ni jedne ni druge strane", ocenio je ministar.

Dačić je izrazio nadu da će sprovođenje Deklaracije o unapređenju odnosa, koju su u Subotici potpisali predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, doprineti ostvarivanju pune zaštite hrvatske manjine u Srbiji kao i srpske manjine u Hrvatskoj.

"Poboljšanje političkog, društvenog i kulturnog položaja hrvatske manjine u Srbiji usko je povezano sa pozitivnim promenama u odnosima sve zemlje", kazao je Dačić dodajući da će intenziviranje političkog dijaloga doprineti da se dve strane brže saglase u vezi konkretnih problema na koje su fokusirane manjinske zajednice u Srbiji i Hrvatskoj.

On je naveo da Srbija "izuzetno ceni" što je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24, što je organizovala tehničku podršku Srbiji kroz projekte Centra za izuzetnost hrvatskog ministarstva spoljnih poslova i što je u toku vrlo intenzivna saradnja u okviru prekograničnih IPA projekata EU, namenjenih međuopštinskoj saradnji i ekonomskom razvoju.

Govoreći o medijima koji su posle privatizacije prestali sa emitovanjem programa na manjinskim jezicima, Dačić je kazao da je Srbija "odgovorna" prema potrebi manjina za informisanjem na maternjem jeziku kao i da će pronaći rešenje za taj problem.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dačić: Srbija i Hrvatska spremne da reše otvorena pitanja

Izvor: B92, 15.Jul.2016

Beograd -- „Posle dugo vremena u Srbiji i Hrvatskoj akumulirana je konkretna politička volja za pokretanje i intenziviranje dijaloga“, kaže ministar Ivica Dačić...Dačić je na obeležavanju godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, gde je bio sa šefom hrvatske diplomatije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.