Izvor: B92, 02.Apr.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Teško do dvojnog državljanstva"

Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić ocenio je da će Srbija i Crna Gora teško doći do dogovora o dvojnom državljanstvu pre svega zbog restriktivnog crnogorskog zakona.

Dačić je istakao da se razgovori Beograda i Podgorice o tom pitanju ne vode već godinu dana.

"Odnose Srbije i Crne Gore treba vratiti na racionalan nivo. Ne treba zalaziti mnogo u prošlost, treba da imamo potpuno rasterećen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnos", rekao je Dačić.

Odluku građana Crne Gore da žive u samostalnoj državi Srbija poštuje, ali, primetio je Dačić, sigurno je da na planeti nema bližih naroda nego što su srpski i crnogorski.

"Srbija ima interesa da sa Crnom Gorom razvija odnose koji su praksa u celom svetu. To znači da se vodi računa o pravima crnogorske nacionalne zajednice u Srbij, ali i o položaj Srba u Crnoj Gori, kao, usotalom, svuda gde Srbi žive", rekao je Dačić.

On je rekao da Podgorica u tome ne treba da traži bilo kakvu opasnost:

"Crnoj Gori ne preti nikakva opasnost od Srbije. Naprotiv, želim im sve najbolje, ako ne možemo da živimo zajedno, mislim da možemo da živimo u veoma korektnim odnosima jedni pored drugih", rekao je Dačić.

Razgovori o dvojnom državljanstvu sa Crnom Gorom se praktično ne vode već godinu dana, jer dve države imaju veoma različit pristup i zakonski okvir. Srbija ima liberalan zakon koji dozvoljava našim građanima dvojno državljanstvo, ali i drugima da imaju uz neko drugo i srpsko, podsetio je Dačić.

Crna Gora, međutim, ima restriktivan Zakon o državljanstvu, što znači da ko hoće da ima crnogosrko mora da se odrekne svakog drugog državljanstva.

"Znam da to interesuje veliki broj građana, jer značajan broj građana Srbije ima crnogorsko poreklo, po našoj evidenciji takvih je oko 200.000 ljudi. Ima i građana Crne Gore koji bi hteli da imaju državljanstvo Srbije. Mi ćemo nastaviti s primenom našeg zakona", kazao je Dačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.